10.07.2017 - 22:00
|
Actualització: 10.07.2017 - 23:36
El mes passat, Gordon MacDonald, diputat del Partit Nacional Escocès (SNP) al parlament d’Edimburg, va presentar una moció en suport del referèndum català. El text diu que el dret dels ciutadans de participar en un referèndum per a decidir el futur del país és’ inalienable’.
De moment, dinou diputats del parlament escocès han donat suport a la moció presentada per MacDonald i, d’aquesta manera, forçaran el govern escocès a pronunciar-se sobre el dret de decidir dels catalans i per tant a arrenglerar-se o bé amb la posició defensada pel govern del Principat o bé amb Madrid.
Fugint del debat, un portaveu del govern de Nicola Sturgeon s’ha limitat a assegurar que felicitaria els catalans si guanyaven, però ha dit que era un afer intern que havien de resoldre els governs català i espanyol. El portaveu ha remarcat les diferències entre tots dos casos i ha afirmat que les disposicions constitucionals entre Escòcia i el Regne Unit són ‘clarament diferents’ d’aquelles que regeixen la constitució espanyola.
La proposta de MacDonald arriba en un moment d’interès de la premsa escocesa pel referèndum català, especialment després del dia en què el govern de Catalunya en féu públics tots els detalls. La moció ha dividit els independentistes escocesos entre aquells qui volen que el govern de Sturgeon doni suport al referèndum català i aquells qui opten per una posició més diplomàtica amb l’estat espanyol.
Si l’executiu escocès fa costat a Madrid es debilitarà la imatge d’un partit independentista que dóna suport al dret de decidir dels pobles i s’allunyarà del govern català. Si Sturgeon opta per arrenglerar-se amb el govern de Puigdemont, en canvi, el conflicte diplomàtic amb l’estat serà inevitable. Sigui quina sigui la decisió del govern escocès, s’obrirà una escletxa amb alguna de les dues parts que pot tenir implicacions en el futur de totes dues nacions.