03.05.2022 - 13:03
El govern de la Generalitat ha autoritzat que els seus advocats es personin com a acusació popular en totes les querelles que s’han començat a presentar per part de la seixantena d’afectats per l’espionatge en el Catalangate, tant polítics com advocats, periodistes i d’altres persones de la societat civil vinculades a l’independentisme. Aquesta decisió s’ha pres al marge de les querelles que el govern pot presentar en nom de les persones afectades directament per l’espionatge, com el president Pere Aragonès mateix. Els serveis jurídics estudien encara la manera de fer aquestes denúncies.
“Setze dies després no hi ha respostes per part del govern espanyol. Les respostes són del tot menys convincents, no hi ha hagut interès en fer una investigació sobre què ha passat i com ha pogut passar perquè els catalans independentistes no són considerats uns ciutadans amb els mateixos drets.”, ha dit la portaveu del govern, Patrícia Plaja, en la conferència de premsa posterior a la reunió d’avui del consell executiu. El govern demana dimissions al govern de Pedro Sánchez: “Hi ha d’haver una comissió d’investigació al congrés, s’ha de reformar la llei de secrets oficials però amb caràcter urgent el govern espanyol ha d’assumir les responsabilitats que li pertoquen, els responsables, o bé per complicitat o per deixadesa de funcions han de plegar.”
En una setmana en què es comencen a presentar querelles pel Catalangate, contra NSO o contra el CNI i els cossos policíacs espanyols, el govern diu que els seus serveis jurídics encara recullen informació per a presentar les seves. Però mentrestant ja ha pres la decisió de personar-se com a acusació popular en les altres denúncies dels afectats: per una banda les que presenten els afectats d’Òmnium Cultural i els de la CUP, que són representats per l’advocat Benet Salellas; els afectats d’ERC, defensats per Andreu Van den Eynde; els de Junts, per Gonzalo Boye, i els de l’ANC, representats per Antoni Abat Ninet.