El Govern elabora un decàleg sobre l’ús de les TIC entre joves

  • La Direcció General de Joventut ha elaborat un decàleg sobre l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) entre joves, ha informat aquest dijous la Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies en un comunicat.

VilaWeb
Redacció
06.10.2016 - 13:42

BARCELONA, 6 (EUROPA PRESS)

La Direcció General de Joventut ha elaborat un decàleg sobre l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) entre joves, ha informat aquest dijous la Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies en un comunicat.

El decàleg s’inclou a l’estudi ‘TIC i joves. Reflexions i reptes per al treball educatiu’, que analitza l’ús que fan els joves de les TIC i ha estat presentat per la directora general de Joventut, Marta Vilalta.

Proposa conèixer les eines que utilitzen els joves; potenciar el coneixement crític de la identitat digital pròpia; fomentar un contracte social entre joves, pares i educadors, i facilitar eines de detecció de possibles problemes, entre d’altres.

L’objectiu de la publicació, editada per l’Observatori Català de la Joventut i elaborada per tres professores universitàries, és “orientar als professionals de joventut, els educadors i a la resta de persones que realitzen actuacions en joventut”.

L’estudi mostra que la presència constant de les TIC en gairebé tots els àmbits de la vida social i personal dels joves es tradueix en “una hiperconnexió constant, que afecta el caràcter social i col·laboratiu dels consums comunicatius”.

També remarca que cal oblidar “el mite de la desconnexió i l’aïllament dels joves” a causa de les TIC, ja que si bé la joventut va cap a consums culturals cada vegada més individuals i personalitzats, els nous mitjans són utilitzats per comunicar-se i establir relacions.

“ESPERIT CRÍTIC”

Vilalta ha posat en valor que les TIC permeten a la joventut “adquirir un esperit crític”, a través de l’accés a la informació, la potenciació del debat i la creació de continguts.

Tot i això, també existeixen aspectes negatius: l’aïllament físic, l’addicció a les TIC o la ludopatia i altres malalties; la necessitat compulsiva d’exposar la vida personal a les xarxes; el ciberassetjament; el ‘sexting’; la potenciació de la violència de gènere, la sobredosi d’informació i els trastorns psicològics.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor