Robles evita d’explicar la destitució de la directora del CNI i anuncia més recursos per als serveis secrets

  • En la comissió de secrets oficials, Paz Esteban va reconèixer haver espiat amb autorització judicial el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès

VilaWeb

Redacció

10.05.2022 - 10:57
Actualització: 10.05.2022 - 12:51

El govern espanyol ha decidit de fulminar la directora del CNI, Paz Esteban. Després de molts dies de rumors de destitució arran de l’escàndol d’espionatge del cas Pegasus, l’executiu finalment ha pres la decisió abans del consell de ministres i ha estat anunciada per la ministra de Defensa, Margarita Robles.

Durant la compareixença de premsa Robles no ha explicat els motius de la destitució, la qual ha qualificat de “canvi” i no ha fet cap esment a Pegasus ni al Catalangate. Sí que ha elogiat el paper d’Esteban: “Va renunciar a la part personal i familiar per fer que a Espanya puguem tenir un major marge de seguretat”. També ha aplaudit el paper del CNI i ha dit que destinaran una part dels fons de recuperació Next Generation a modernitzar els serveis d’intel·ligència.

Esperanza Casteleiro serà la substituta de Paz Esteban. És l’actual secretaria d’estat de defensa des del 2020 i té un ampli recorregut a dins del CESID i del CNI.

Amb la destitució d’Esteban, el govern espanyol intentarà de salvar el cap de la ministra Robles, que els partits independentistes demanen que també sigui destituïda.

La continuïtat d’Esteban estava en dubte des de fa dies. En la comissió de secrets oficials reunida la setmana passada, en què van participar també els partits independentistes, Esteban va reconèixer haver espiat amb autorització judicial el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, i disset independentistes més.

Quant a la resta de persones espiades amb el programari Pegasus, l’executiu espanyol va dir que havien estat objecte d’un atac extern i il·lícit, però se’n va desentendre.

Paz Esteban va ser nomenada directora del CNI el gener del 2020 i va esdevenir la primera dona responsable dels serveis d’intel·ligència espanyols. Va prendre el relleu de Félix Sanz Roldán amb el suport de l’actual ministra de Defensa espanyola, Margarita Robles.

La CUP ha estat el primer partit a reaccionar a la notícia. Mireia Vehí creu que la destitució de la directora del CNI, Paz Esteban, no serveix per a esclarir el Catalangate perquè sembla una cortina de fum per a evitar que un ministre assumeixi responsabilitats polítiques. “Això no és una qüestió de seguretat nacional, és un escàndol polític; no ens serveixen els caps de turc”, ha dit Vehí en una conferència de premsa al congrés espanyol.

El portaveu d’ERC al congrés, Gabriel Rufián, veu lògica la destitució de la directora del CNI, Paz Esteban, però ha demanat més claredat. Demana que es desclassifiquin documents i es formi una comissió d’investigació. “Si el mateix govern reconeix que s’ha espiat de manera il·legal el dispositiu del president del govern i de la ministra de Defensa i de més membres del govern, és lògic que la màxima autoritat en intel·ligència assumeixi responsabilitats”, ha dit.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor