14.12.2021 - 14:40
|
Actualització: 14.12.2021 - 16:48
El govern no té cap intenció que el conseller d’Educació, Josep González-Cambray, assumeixi la direcció de l’escola de Canet de Mar afectada per la sentència que obliga a fer un 25% de la docència en castellà. La presidenta del parlament, Laura Borràs, va proposar que González-Cambray repliqués la fórmula que va fer servir la consellera Clara Ponsatí abans del referèndum, quan va assumir la responsabilitat de tots els centres educatius per deslliurar els directors de la possible repressió judicial.
Arran d’aquesta proposta, la portaveu del govern, Patricia Plaja, ha dit que calien “solucions efectives i no invents” i ha argumentat que prendre temporalment la direcció de les escoles podia restar autonomia als centres. “Correm el risc de carregar-nos el model”, ha dit. A més, ha demanat que “s’aparti el partidisme” i que es treballi per salvar la llengua de cara a les pròximes generacions.
Segons que ha pogut saber VilaWeb, Junts vol que el Departament d’Educació defensi la immersió assumint temporalment la direcció dels centres afectats per la sentència del TSJC, fins que no es reformi la llei d’educació de Catalunya. I demana que s’apliqui l’article 9 de la llei de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya. Aquest precepte regula l’anomenada avocació, és a dir, estableix que “els òrgans administratius superiors poden avocar el coneixement d’un assumpte la resolució del qual correspongui” als seus òrgans administratius dependents, si és convenient per “circumstàncies d’índole tècnica, econòmica, social i jurídica o territorial”.
Malgrat que evoquen el precedent de Ponsatí i el referèndum, hi ha una diferència substancial sobre la durada de la mesura extraordinària. Ponsatí va signar una resolució amb un límit temporal clar: del 29 de setembre de 2017, quan fou signada, al 2 d’octubre a les set del matí, amb el referèndum ja acabat. No tenia un caràcter indefinit, diferència substancial amb el cas de l’escola de Canet, segons fonts jurídiques consultades per VilaWeb, que assenyalen que allò que va fer Ponsatí topava amb la llei d’educació de Catalunya i, en concret, amb el principi d’autonomia dels centres.
Ponsatí tenia l’avantatge de saber que, si la resolució era impugnada, els efectes de la impugnació no arribarien a temps per condicionar el referèndum. Per contra, si González-Cambray exercís ara l’avocació, és dubtós que la mesura pogués durar gaire temps, perquè presumiblement seria impugnada judicialment.
El govern es manifestarà en defensa de la immersió
Més enllà de la proposta d’assumir la direcció de l’escola de Canet, Plaja també ha explicat que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el govern en conjunt assistiran dissabte a la manifestació que ha convocat Som Escola en defensa de la immersió lingüística en català a les escoles.
D’altra banda, ha insistit que el govern espera que el PSC estigui “a l’altura” de les necessitats del país, i que “no abandoni el consens” sobre la immersió lingüística. Ahir, els socialistes van dir que no participarien en la manifestació perquè coincidia amb el congrés extraordinari que ha d’escollir Salvador Illa primer secretari del partit.