El Govern deroga el decret que atribueix funcions de gestió de tributs a registradors

  • El Govern ha publicat aquest dijous en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) la derogació del decret de gener del 2006 pel qual s'atribueixen als registradors de la propietat i mercantils i de béns mobles funcionis en la gestió, liquidació i recaptació de determinats tributs cedits a la Generalitat.

VilaWeb
Redacció
03.08.2017 - 12:34

BARCELONA, 3 (EUROPA PRESS)

El Govern ha publicat aquest dijous en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) la derogació del decret de gener del 2006 pel qual s’atribueixen als registradors de la propietat i mercantils i de béns mobles funcionis en la gestió, liquidació i recaptació de determinats tributs cedits a la Generalitat.

El decret indica que l’Estatut estableix que correspon a la Generalitat la gestió, la recaptació, la liquidació i la inspecció dels tributs estatals cedits totalment i aquestes funcions també s’atribueixen respecte als cedits parcialment.

A l’octubre del 2016, l’Agència Tributària de Catalunya (ATC) va anunciar que a partir de l’1 de setembre d’aquest any exercirà totes les actuacions que actualment li permet el marc autonòmic i estatutari en matèria de gestió dels tributs cedits –impost sobre successions i donacions i impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats–.

El director de l’ATC, Eduard Vilà, va notificar el 24 d’octubre de l’any passat la denúncia de l’últim dels convenis de col·laboració amb els registradors de la propietat –signat el novembre del 2012 i prorrogat l’octubre del 2015– al degà del Col·legi de Registradors de Catalunya, Luis Suárez, amb efectes de l’1 de setembre del 2017.

Segons la Generalitat, els convenis amb els registradors de la propietat van tenir un cost de 27,5 milions d’euros el 2016, i la previsió per aquest any era d’uns 30 milions, mentre que, paral·lelament, el Govern paga a l’Administració tributària de l’Estat prop de 9,5 milions anuals en concepte de la recaptació via executiva.

El Govern argumenta que l’assumpció d’aquestes competències i la gestió integrada comportarà un estalvi de 17 milions per a l’administració catalana.

L’ATC haurà d’assumir les despeses de funcionament (personal, lloguers, adequació dels espais, serveis generals, entre d’altres), que comportarà el seu desplegament territorial, amb l’obertura de les 15 noves oficines pròpies, que se sumaran a les quatre delegacions que ja té a Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona.

750 TREBALLADORS

Segons la Generalitat, l’ATC comptarà al setembre amb 750 treballadors i ja té en funcionament la primera versió del nou sistema informàtic de gestió i recaptació d’impostos anomenat i-Spriu –acrònim de Serveis i Processos per a la Relació Integral amb l’Usuari Tributari–.

La Generalitat i les quatre diputacions catalanes van culminar a principi de juliol el desplegament de la hisenda catalana amb la signatura de nou convenis de col·laboració.

Actualment, Tributs de Catalunya compta amb un total de 172 oficines repartides per Catalunya que donen servei al 85% de la població, davant el 55% que cobria el 2014.

A més de les diputacions també formen part de Tributs de Catalunya ajuntaments com els de Barcelona i Sabadell, consells comarcals del Baix Empordà i La Selva i es preveu que en les properes setmanes s’hi sumin els consistoris de Terrassa i Girona i els consells comarcals de la Cerdanya i Ripollès.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor