07.08.2015 - 12:00
|
Actualització: 07.08.2015 - 17:31
Barcelona (ACN).- El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha dit que el govern espanyol havia reafirmat amb els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) el ‘projecte cultural centralista’, i que acumulava ‘cinc anys de discriminació’. El govern denuncia que les aportacions dels pressupostos a tres equipaments de Madrid com ara el Reina Sofia, el Museu del Prado i el Teatro Real tripliquen el total d’inversions de l’estat espanyol a Catalunya. Segons dades del Departament de Cultura, els equipaments catalans han deixat d’ingressar 37,5 milions d’euros de part de l’Estat des del 2011, un 43,9% menys. El descens de pressupost dels equipaments culturals catalans és del -3,2% respecte del 2015, segons la conselleria.
Mascarell ha ressaltat que el ‘progressiu’ abandonament de la cultura catalana es feia evident amb els pressupostos generals de l’estat espanyol, que condemnaven els equipaments culturals catalans a una situació ‘vulnerable’. Al seu entendre, no compleix els pactes establerts ni els estatuts d’uns quants equipaments culturals catalans.
Per Mascarell, el pressupost assignat representa una ofensiva més contra la cultura del país. ‘L’estat espanyol ens ofega fiscalment i financerament i, a més, ens nega culturalment’, ha afegit.
Pel conseller, no solament ‘no respon’ a les necessitats de Catalunya, sinó que incompleix els estatuts sobre les aportacions que hauria de fer efectives. ‘Un exemple clar d’aquesta situació és que des de fa quatre anys, les aportacions que l’estat espanyol fa al Liceu són per sota del percentatge que, d’acord amb els estatuts, li correspondria de fer’, ha fet veure. Segons que ha apuntat Mascarell: ‘els efectes a mitjà termini són demolidors i fan que els equipaments perdin competitivitat’.
A l’incompliment dels pagaments, el conseller creu que s’hi ha d’afegir la supressió de subvencions directes al teixit cultural català, com ara els ajuts directes a esdeveniments culturals de llarga trajectòria a Catalunya, que incloïen des de festivals d’estiu fins a mercats empresarials de l’àmbit cultural, i més.
Desaparició del fons estatal de promoció de films en català
El projecte de pressupost de l’any 2016 del govern espanyol no inclou, segons el Departament de Cultura, cap partida pressupostària per a fer front al foment cinematogràfic i audiovisual per a llengües cooficials diferents al castellà, i també la desprogramació de grans inversions previstes, com ara la Biblioteca Pública de l’estat a Barcelona.