05.05.2023 - 11:34
|
Actualització: 05.05.2023 - 12:51
La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha comparegut a la Comissió d’Afers Institucionals del Parlament, tal com havia demanat ella mateixa després del desgavell en les oposicions de la setmana passada i que el govern ja ha anunciat que es repetiran. Ha lamentat les incidències causades i ha assumit la responsabilitat del departament, però ha exigit que l’empresa concessionària, Cegos, que no defugi la seva culpa i repari els perjudicis causats. Per això ha anunciat que es rescindirà el contracte i que per tal de reparar els danys causats a les persones opositores i a l’administració, demanaran una indemnització a Cegos de com a mínim un milió d’euros pels danys causats.
En la seva introducció, ha defensat que la conselleria no defuig la seva responsabilitat, per això, ha dit, van cessar la directora de funció pública com a màxima responsable operativa, Marta Martorell, tot i que va ser contractada quan va ser adjudicada l’externalització de serveis per a organitzar les oposicions en les quals s’hi van presentar 13.500 persones.
Vialgrà ha explicat que han rebut un total de 12.601 incidències dels opositors. Les principals queixes fan referència al retard de l’inici de les proves, a una manca de vigilància, l’ús de mòbils i dispositius, així com sortides de l’aula que no estaven controlades.
La consellera nega que s’hagin externalitzat les oposicions, que és la principal crítica que li han llançat els membres de la comissió. Sosté que hi havia personal de l’administració participant en el procés, però que es va decidir de contractar personal extern que es dediqués a les tasques més dinàmiques. “La conselleria disposa de personal col·laborador per donar suport als processos selectius, però era insuficient perquè en aquesta convocatòria hi havia 72 proves simultànies i perquè el mateix personal de la borsa, eren aspirants d’aquests processos o bé eren membres dels tribunals qualificadors”, ha explicat.
Els principals grups no demanen la dimissió
Ahir el sindicat IAC-ATAC, el que té més representació entre els funcionaris de la Generalitat, va tornar a demanar la dimissió de la consellera Vilagrà i de la secretària general de la conselleria, Núria Cuenca. Qui no ho ha fet han estat els principals grups polítics, exceptuant Vox. “De moment no li demanarem la dimissió, però realment s’ho mereix”, ha dit Marta Moreta, del PSC. “Rectifiqui o plegui”, ha continuat Basha Changuerra, de la CUP. En la rèplica, Vialgrà ha estat especialment dura amb la diputada de la CUP: “Molta retòrica i poca feina perquè fins i tot ha marxat, per tant, no li interessa res del que estem parlant. Tampoc no em sorprèn perquè la demagògia és important en aquest grup”.
Des de Junts, Glòria Freixa, ha mostrat dubtes sobre les conseqüències jurídiques que pot tenir per la Generalitat emprendre la batalla jurídica contra l’empresa i ha lamentat, com la resta de grups, que es contractés aquesta empresa externa. “De privatització res, i d’externalització res”, els ha contestat Vilagrà, que els ha retret que facin “demagògia” perquè segons ha explicat, totes les administracions s’han plantejat suports externs en moments puntuals.