El govern del Quebec reclama al govern canadenc que restringeixi l’arribada de refugiats

  • El primer ministre quebequès, François Legault, diu per carta a Justin Trudeau que el nombre elevat de refugiats tensa els serveis socials del país i es fa difícil de gestionar

VilaWeb
El primer ministre del Quebec, François Legault, en una conferència de premsa a Òttawa (fotografia: James Park/Bloomberg).

The Washington Post

20.01.2024 - 21:40

Bloomberg · Mathieu Dion

El Quebec és a punt d’entrar en una crisi a causa de l’alt nombre de sol·licitants d’asil que hi arriben, segons que diu el primer ministre quebequès, François Legault (Coalition Avenir Québec), en una carta enviada al primer ministre del Canadà, Justin Trudeau (Partit Liberal).

“La situació s’ha tornat insostenible”, diu Legault a la carta, i demana a Trudeau que aturi el flux de refugiats i endureixi la política de concessió de visats. Hi diu que el Quebec, la segona província més gran del Canadà, ha acollit tres vegades més sol·licitants d’asil que no pas la resta de províncies en termes per càpita; 60.000 persones van entrar al Quebec els primers onze mesos del 2023.

Legault diu que la situació posa una pressió molt important sobre els serveis socials, i que les organitzacions d’ajuda ja no en poden satisfer la demanda. El problema, segons el mandatari quebequès, també agreuja la crisi de l’habitatge i la manca d’espais a les escoles.

“Flexibilitzar la política de visats implica el risc d’obrir vies de sortida emprades pels grups criminals –diu Legault en la carta, enviada dimecres–, cosa que també suscita problemes seriosos de seguretat per al Quebec i al Canadà.”

El Quebec demana al govern canadenc 470 milions de dòlars canadencs (320 milions d’euros) de compensació per les despeses relacionades amb els sol·licitants d’asil el 2021 i el 2022.

Al març, Trudeau i el president dels Estats Units, Joe Biden, van acordar de posar fi a un pacte que permetia que les persones travessessin la frontera canadenca per camins no vigilats per demanar asil.

Un camí de terra remot conegut com a Roxham Road, a la frontera de Nova York, uns seixanta-cinc quilòmetres al sud de Mont-real, s’havia convertit en el punt de pas per a molts immigrants, que evitaven així els controls fronterers tradicionals.

Legault reconeix a la carta que el tancament d’aquest pas sense vigilància “ha permès de frenar temporalment el flux constant de sol·licitants d’asil”, però ha argumentat que, en canvi, les arribades han augmentat als aeroports de Mont-real i Toronto.

Segons el govern canadenc, es van processar aproximadament 130.000 sol·licituds d’asil del gener al novembre del 2023, principalment al Quebec i Ontario. Això és més que les 92.000 de l’any 2022 i les 64.000 de l’any 2019, abans de la pandèmia. La major part de les quals va ser presentada per gent provinent de països americans, com ara Mèxic i Haití, però també de l’Índia, Turquia i l’Iran.

El govern del Quebec també demana a la carta que el govern canadenc mogui els immigrants amb autobús i els reparteixi per les altres províncies, tal com es va fer durant el pitjor moment de la crisi de Roxham Road. “És una qüestió urgent de la màxima importància”, diu Legault.

El govern de Trudeau no ha respost immediatament una sol·licitud de comentari.

El govern canadenc també és sotmès a pressions fortes de la batllessa Toronto, Olivia Chow, que amenaça d’afegir un “impost federal d’impacte” a la pujada recent de l’11,5% en l’impost sobre béns immobles, llevat que Òttawa li lliuri 250 milions de dòlars canadencs per afrontar el creixent nombre de sol·licitants de refugi que arriben a la ciutat. Aquest impost elevaria la pujada del de béns immobles a un històric 16,5%.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor