El govern català declara l’estat d’excepcionalitat per sequera

  • Quedaran afectats 224 municipis en 15 comarques, amb una xifra combinada de sis milions d'habitants

VilaWeb

Redacció

28.02.2023 - 13:14
Actualització: 28.02.2023 - 16:25

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha decretat l’estat d’excepcionalitat arran de la gravetat de la sequera que afecta quatre de les divuit conques internes en què és dividit el territori del Principat: els embassaments del Llobregat, els embassaments del Ter, el sistema Ter-Llobregat i l’aqüífer del Fluvià-Muga. En total, el canvi afectarà 224 municipis en quinze comarques, amb una xifra combinada d’uns 5,9 milions d’habitants.

Una situació sense precedents els darrers cent anys

Ho ha explicat durant la reunió de premsa posterior al consell executiu la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, que ha puntualitzat que l’abastiment d’aigua és garantit per als mesos vinents. “Davant de situacions d’extrema gravetat cal actuar de manera contundent”, ha dit.

En aquest sentit, ha explicat que la sequera actual ja fa vint-i-nou mesos que dura, onze mesos més que no la del 2008. “Perquè entenguem la gravetat de la situació, és el quart escenari d’acció d’un total de cinc escenaris prevists”, ha dit la consellera. I ha afegit: “El primer objectiu és protegir l’aigua de beure. El segon és agilitzar els tràmits per a les situacions d’emergència. El tercer és dissuadir i penalitzar si hi ha incompliments”. Pluviomètricament, el Principat no es trobava en una situació semblant d’ençà de 1905, ha explicat.

Enduriment de les mesures

L’entrada a la situació d’excepcionalitat significa un pas més en la reducció d’aigua en alguns usos, com ara la reducció del 40% de l’aigua per a usos agrícoles, la reducció del 15% per a usos industrials, la reducció de l’aigua per a usos lúdics (15% en usos assimilables i 50% en reg) o bé la prohibició del reg de zones verdes, tant públiques com privades (tan sols es permetrà l’aigua per mantenir viu l’arbrat i fent-ho gota a gota o amb regadores). Així mateix, es prohibeix la neteja de carrers amb aigua potable.

També es redueix la dotació d’aigua mitjana per habitant i dia. Si en la situació d’alerta era de 250 litres per habitant i dia, en la d’excepcionalitat passa als 230 litres per habitant i dia. Aquesta mesura es pren pel risc de desabastament i perquè s’acosta la primavera amb un volum de reserves molt baix (27%) i sense que s’hagin recuperat, a causa de la falta de pluges.

La Comissió de Sequera –integrada pels departaments de Presidència, Acció Climàtica, Interior, Empresa i Treball i Salut– ha avalat la mesura, havent constatat que continua el descens de les reserves, després de vint-i-cinc mesos sense pluges abundants a les capçaleres d’aquests rius. En la comissió s’ha tractat la proposta d’activar noves mesures i reforçar la coordinació de tots els àmbits implicats.

Aigua de Sau cap a Susqueda

Ahir, l’ACA anuncià que incrementaria el volum d’aigua que es deriva del pantà de Sau cap al de Susqueda per preservar al màxim possible la qualitat dels 28 hm³ que hi ha actualment al pantà osonenc, i garantir així la qualitat de l’aigua per a atendre l’ús prioritari, que és l’abastament de la població.

Això implica que en lloc de desembassar 0,3 hm³ d’aigua per dia, com s’ha fet fins ara, es passarà a desembassar-ne 0,5 hm³ per dia. Aquesta mesura es mantindrà sempre que no hi hagi estratificació (és a dir: la barreja de les capes inferiors de la làmina d’aigua amb els llots del fons de l’embassament, cosa que pot comportar la mobilització dels fangs i la reducció de la qualitat de l’aigua) per sota dels 10-11 hm³ del volum embassat.

Aprovació del decret llei per a garantir l’abastament

A més de tractar la situació de sequera i l’entrada en la situació d’excepcionalitat de quatre unitats citades, el consell executiu ha aprovat un decret llei destinat a protegir la disponibilitat de les fonts de subministrament de les xarxes d’abastament d’aigua potable, amb la finalitat d’evitar la interrupció del subministrament domiciliari d’aigua.

El text permet de disposar d’una norma amb rang de llei per a impulsar les accions (legals, de contractació i administratives) necessàries per a protegir i garantir els abastaments, que és la prioritat en cas que la situació s’agreugi.

L’objectiu principal d’aquest decret llei se centra en el desplegament de mesures per a garantir l’abastament d’aigua a les poblacions, entre les quals hi ha la recuperació de captacions en desús per a destinar els recursos a l’abastament de poblacions i la requisa temporal de drets d’aprofitament, a l’empara de la legislació d’expropiació forçosa en situació d’emergència. En aquest sentit, l’ACA pot ordenar la suspensió de les captacions d’aigua de recursos superficials i subterranis per a usos diferents de l’abastament de població durant un període màxim de 48 hores.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor