08.10.2018 - 19:01
|
Actualització: 10.11.2018 - 20:10
El govern ha lamentat que el ministre d’Afers Estrangers espanyol, Josep Borrell, ‘hagi volgut silenciar’ la Generalitat i el president Quim Torra a la reunió del tercer Fòrum Regional de la Unió per la Mediterrània (UpM). Borrell ha assegurat en conferència de premsa que el ministeri havia considerat oportú no convidar Torra a la reunió per ‘no donar-li un escenari’ per ‘vilipendiar el bon nom d’Espanya’, la Generalitat ha condemnat la ‘falta de respecte institucional’ del govern de Pedro Sánchez.
En un comunicat, el govern ha lamentat que ‘no s’hagi permès la participació de cap membre del govern’ a l’acte de la Unió per la Mediterrània, ni tan sols ‘tenint en compte que se celebra a Barcelona i que, a més, la seu de la UpM s’ubica en espais cedits per la Generalitat’. Segons l’executiu català, la decisió de vetar-los és ‘una mostra més de la incomoditat del govern de l’estat amb la llibertat d’expressió’.
En un comunicat, el govern de Quim Torra diu que ‘davant de l’absència d’una invitació’ per part de l’executiu de Pedro Sánchez, ‘la intervenció que el president de la Generalitat tenia previst fer en aquest fòrum es farà arribar a tots els representants de la UpM’.
En una publicació a Twitter, Torra ha lamentat el vet de Borrell al govern, en un to irònic. ‘Realment, un altre dels nobles i elegants gestos del Sr Borrell, en aquest cas vers el president del país on va néixer’, ha piulat Torra. ‘No es preocupi, Sr Borrell, ja faré arribar el meu discurs a tots els assistents’, ha afegit.
Cooperació regional
Els ministres d’Afers Estrangers de la UpM reunits avui a Barcelona s’han compromès a continuar ‘promocionant la cooperació’ entre els països de l’arc mediterrani i a treballar per ‘solucionar els seriosos reptes que posen en risc la prosperitat i l’estabilitat de la regió’. Creada el 2008 amb l’objectiu d’enfortir les relacions entre Europea i els estats del Mediterrani sud, la UpM aglutina els vint-i-vuit estats membre de la UE i quinze països del nord d’Àfrica i l’Orient Pròxim.
Tanmateix, l’alta representant de la Unió Europea, Federica Mogherini, va alertar que aquesta regió es troba en ‘una transició difícil i llarga’ assenyalant el conflicte sirià, libi i àrab-israelià com les ‘principals crisis’ que pateix. Per això, aquest dilluns a Barcelona Mogherini ha defensat que cal ‘anar més enllà’ dels àmbits d’influència i anar ‘cap a una dinàmica més cooperativa’ per superar aquestes crisis.
Si bé en els últims mesos els fluxos migratoris del nord d’Àfrica cap a Europea han centrat l’agenda política europea, les conclusions de la Unió pel Mediterrani no han mencionat de forma directa aquesta qüestió .