El govern creu que la sentència del TC és extemporània i està superada per la voluntat de fer un referèndum

  • Munté diu que l'anul·lació de part de la llei de consultes del 2010 i del Comissionat per a la Transició Nacional demostra que l'estat espanyol no ha evolucionat

VilaWeb

Redacció

10.05.2017 - 20:16
Actualització: 10.05.2017 - 21:49

La consellera de la Presidència i portaveu del govern, Neus Munté, ha valorat la sentència del Tribunal Constitucional espanyol que el Comissionat per a la Transició Nacional i la part substancial de la llei de consultes del 2010 i ha afirmat que és absolutament extemporània i creu que tot això ha quedat superat per la voluntat democràtica de fer un referèndum. ‘El que estem demanant no és permís ni aval, és una resposta política, una proposta i una invitació a seure i dialogar sobre una demanada majoritària i absolutament transversal a Catalunya’, ha insistit la portaveu en declaracions a la premsa després d’assistir a la presentació d’un informe sobre l’impacte de la independència a les federacions esportives.

Per a Munté, a més, la decisió del TC no és cap sorpresa. ‘És la doctrina habitual, sempre de suspensió, sempre d’anul·lació’, ha lamentat. Tampoc hi ha hagut cap sorpresa ni pel contingut ni pel moment en què es produeix. ‘Anem tenint sempre respostes judicials que acompanyen els passos decidits que fem o l’increment de la majori social a favor del referèndum’, ha comentat la portaveu. I és que per a Munté, que la Generalitat reclami un referèndum i el Comissionat ja no existeixi és un senyal que Catalunya ha anat evolucionantmentre l’estat i el TC no ho han fet. ‘Aquí hem evolucionat i treballem en base al que ens demana la ciutadania i esperem una resposta política que no siguin amenaces ni sentències de suspensió’, ha afegit.

Margallo i el ‘tarannà antidemocràtic’

La portaveu també ha criticat les declaracions de l’ex-ministre espanyol José Manuel García Margallo sobre la seva proposta d’intervenir els mossos per a destruir les urnes i evitar en el seu dia la celebració del 9-N i la seva voluntat de mantenir aquesta idea si es vol celebrar un referèndum. ‘Fa temps que no sorprenen les declaracions dels ministres i exministres. Quan es deixen anar mostren quin és el seu tarannà més antidemocràtic’, ha etzibat. Per a Munté parlar de la força davant l’esclat democràtic, participatiu i cívic que va ser el 9-N representa un insult als milers de persones que hi van participar. ‘És una manca total i absoluta de respecte a una realitat que va succeir’, ha dit, tot afegint que veu incompatible fer crides al diàleg i reconèixer que ell va proposar l’ús de la força. ‘Democràcia, llibertat i us de la força és incompatible’, ha conclòs.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor