El Govern crea consells territorials per abordar la salut pública des de totes les polítiques

  • Puigdemont defensa aquesta transversalitat: "Sóc el president de Salut Pública"

VilaWeb
Redacció
24.05.2017 - 14:22

Puigdemont defensa aquesta transversalitat: “Sóc el president de Salut Pública”

BARCELONA, 24 (EUROPA PRES)

La Conselleria de Salut de la Generalitat ha anunciat aquest dimecres la creació de set consells territorials, formats per tres grups de treball temàtics cadascun, per incloure la perspectiva de la salut pública en totes les polítiques amb mesures que solucionin problemes concrets.

Ho ha declarat els mitjans el secretari de l’Agència de Salut Pública (Aspcat), Joan Guix, després de presentar-se el Pla Interdepartamental i Intersectorial de Salut Pública (Pinsap) 2017-2020, durant un acte en la Generalitat encapçalat per Carles Puigdemont: “Sóc el president de Salut Pública de Catalunya”, ha dit per defensar la transversalitat d’aquest sector.

L’acte ha comptat amb l’conseller Toni Comín; el catedràtic en Salut Pública Ildefons Hernández i el director de l’Oficina de l’OMS a Barcelona, Tomás Evetovits.

Guix ha dit que “el 80% dels determinants en salut no depenen del sistema sanitari”, per donar a entendre que el Pinsap vol actuar sobre aquest percentatge vinculat a qüestions fora de l’àmbit sanitari, com l’habitatge, el medi ambient, la qualitat dels aliments i l’escola.

El nou Pinsap afegeix una visió “intersectorial” a partir d’aquests consells terroritariales –Barcelona, Girona, Alt Pirineu i Aran, Catalunya Central, Camp de Tarragona, Lleida, Terres de l’Ebre–, formats per delegats de regió, ajuntaments, consells comarcals, diputacions i col·legis professionals de tots els àmbits.

Aquests organismes es reuniran en plenaris cada sis mesos, encara que no tenen dotació pressupostària, i tindran 23 grups de treball –21 directes i dues transversals, formats per uns deu tècnics, i que analitzaran problemes i plantejaran solucions en salut pública–.

Salut ha escollit 66 àrees relacionades amb la salut pública que abordaran aquests grups, com a envelliment, salut laboral, joves i salut mental, habitatge i urbanisme, joves i consum, activitat física, addiccions, vulnerabilitat, oci saludable i equilibri territorial.

Aquestes solucions –les primeres es començaran a aplicar en sis mesos– comptaran amb la validació d’un test de salut i, si és necessari, d’una avaluació d’impacte en salut encara més profunda; i es podran en comú entre els consells territorials en una jornada prevista entre novembre i desembre.

TOTS ELS CONSELLERS DE SALUT

Comín ha afirmat que “no es pot abordar la salut pública i la salut mental solament des del sistema sanitari” i que ell és el conseller de Salut però que hi ha més titulars de Salut Pública en el Govern, posat aquestes polítiques han de desenvolupar-se des de tots els departaments.

Puigdemont ha defensat que Catalunya “és sobirana” en algunes polítiques, com la salut pública, i ha insistit que la majoria d’accions afecten també la salut i no estan a la base de la medicina, per la qual cosa fa falta una visió transversal.

El director de l’Oficina de l’OMS a Barcelona, Tomás Evetovits, ha afirmat que el Pinsap és “un exemple de bones pràctiques” per a Europa que serveix d’inspiració a molts països, i ha afegit que Catalunya és campiona en prestació de la salut en totes les polítiques.

PRIMER BALANÇ DE L’ANTERIOR PINSAP

L’anterior Pinsap (2014-2016) ha implementat 1.200 accions que ara s’estan avaluant, per la qual cosa la Conselleria de Salut encara no disposa de resultats.

No obstant això, Salut avança que s’ha aconseguit estabilitzar l’increment de pes; s’han evitat 35.000 casos anuals de malalties vacunables; ha reduït en 200.000 el nombre de fumadors; s’ha detingut el consum del cigar electrònic; s’han aplicat actuacions de tots els sectors i aconseguit la implicació de tot el Govern.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor