El govern aprova un nou decret per a ampliar el lloguer social arran de l’emergència d’habitatge

  • Calvet assegura que les mesures tenen un ampli consens polític i social

VilaWeb

Text

Odei A.-Etxearte

23.12.2019 - 13:23
Actualització: 23.12.2019 - 22:26

El govern de la Generalitat ha aprovat avui un nou decret per a millorar l’accés a l’habitatge que pretén fer front a l’emergència residencial millorant la reacció de les administracions en casos d’emergència i de desnonaments i que, alhora, cerca ampliar els parcs públics de lloguer. L’executiu vol que el decret sigui una eina estratègica per a fer més accessible el mercat de l’habitatge i, al mateix temps, contribueixi a moderar el preu del lloguer dels habitatges privats fent valdre l’índex de referència del preu del lloguer.

A l’abril, el govern es va veure forçat a retirar l’anterior decret per falta de suports parlamentaris i dels moviments socials, i al juny, el parlament va tombar un segon decret per a regular els preus del lloguer. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha vaticinat que això no tornarà a passar: ‘Les propostes d’aquest decret tenen un consens molt ampli’, i ha explicat que havien parlat amb els moviments per l’habitatge, grups parlamentaris i representants locals.

El decret inclou mesures d’actuació contra situacions d’emergència i desnonaments, com ara l’establiment d’un lloguer social obligatori, fins a 7 anys, per a famílies en situació de vulnerabilitat a qui se’ls hagi acabat el contracte de lloguer, que es trobin en processos de desnonament o que faci més de mig any que ocupin un habitatge. També amplia el contracte de lloguer social obligatori dels tres anys als cinc o als set, en funció de si el pis és propietat d’una persona física o jurídica. El decret preveu, a més, que sigui més fàcil construir allotjaments en equipaments comunitaris per a acollir famílies en risc d’exclusió i afrontar necessitats temporals d’habitatge, i que es puguin considerar desocupats edificis amb obres inacabades, amb multes o expropiacions amb l’objectiu de generar més habitatge assequible. La Generalitat, els ajuntaments i entitats socials tindran més oportunitats per a comprar habitatges que es destinin a lloguer assequible per les vies de tempteig i retracte fins al 2027.

El decret dóna més marge d’actuació als ajuntaments per a ampliar el nombre d’habitatges públics de lloguer. Els sòls que reben els ajuntaments per cessions d’aprofitament urbanístic es destinaran al lloguer protegit, i els solars buits municipals es podran mobilitzar gradualment per a construir-hi blocs de protecció oficial. Segons el govern, abans d’un any, s’aprovarà el Pla Territorial d’Habitatge perquè es pugui reservar per a habitatge protegit un mínim del 50% de sostre en sòl urbanitzable i un 40% en sòl urbà no consolidat en els municipis amb demanda acreditada. A l’àrea metropolitana de Barcelona, la reserva mínima serà del 40% en les zones sòl urbanitzable delimitat i en sòl urbà no consolidat que principalment es destini a ús residencial.

El govern també pretén d’estimular empreses privades perquè inverteixin en habitatge protegit. La Generalitat oferirà la cobertura d’impagaments i ajuts al pagament del lloguer per als adjudicataris dels habitatges de protecció construïts amb ajut públic. El decret també preveu que els plans urbanístics puguin destinar terrenys per a construir habitatges plurifamiliars de lloguer.

Amb el mateix objectiu d’ampliar el parc d’habitatges protegits, canviaran els condicionants per a la qualificació dels habitatges de protecció. Seran protegits mentre el planejament urbanístic es reservi per a ús d’habitatge de protecció pública o formi part d’un patrimoni públic de sòl i d’habitatge. En la resta dels casos, la qualificació pot ser d’una durada concreta segons que s’estableixi reglamentàriament. A més, es fixarà un preu de venda de base per a tot el territori que podrà variar en funció del municipi (serà el mateix per a tota l’àrea metropolitana de Barcelona), de les característiques de l’habitatge (l’eficiència energètica, l’antiguitat o l’estat de conservació) i dels costos de la construcció.

El decret també aspira a moderar els preus de lloguer dels habitatges del mercat lliure a partir de l’índex de referència del preu de lloguer, fet sobre la mitjana d’un preu de lloguer d’habitatge de característiques similars en un mateix entorn. La Generalitat tindrà en compte aquest índex per a desenvolupar polítiques públiques: només els arrendadors amb rendes inferiors a l’índex podran rebre ajuts destinats a fomentar el lloguer. A més, els anuncis de publicitat i els contractes de lloguer hauran d’esmentar l’índex obligatòriament.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor