13.06.2017 - 17:49
Conservació.cat demana que es tramiti amb “urgència” la Llei de l’Agència del Patrimoni
BARCELONA, 13 (EUROPA PRESS)
El Govern ha aprovat els continguts mínims i els principis rectors de l’Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya que tindrà com a objectiu “afrontar la pèrdua de biodiversitat i crear un marc d’actuació comú” per a la conservació del patrimoni en l’horitzó 2030.
En roda de premsa després del Consell Executiu, la portaveu del Govern, Neus Munté, ha explicat que han acordat elaborar aquest pla el 2017 la Conselleria de Territori i Sostenibilitat i la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.
Les bases s’estableixen d’acord amb les recomanacions i els mandats internacionals, que recullen la necessitat d’elaborar estratègies de conservació de la biodiversitat d’acord amb el Conveni de les Nacions Unides sobre aquest àmbit, adoptat el 1992 i ratificat per 193 països, entre els quals està Espanya.
D’acord amb l’actual informació sobre el patrimoni natural català, l’Estratègia haurà d’orientar-se cap a la protecció d’espais naturals, la recuperació d’espècies, la restauració d’ecosistemes i l’avanç en el vincle entre conservació i gestió del medi ambient.
“IMPRESCINDIBLE I URGENT”
Per la seva banda, el col·lectiu de professionals de conservació de la naturalesa Conservació.cat ha demanat aquest dimarts als grups polítics parlamentaris catalans que tramitin i aprovin la Llei de creació de l’Agència del Patrimoni Natural de Catalunya, “amb caràcter d’urgència” i abans que acabi juliol.
L’organització ha mostrat la seva preocupació per la demora que ha assegurat que pateix la tramitació d’aquesta norma, i ha afegit que considera “absolutament imprescindible i urgent” la creació d’aquesta agència.
Aquest ens permetria aconseguir més estabilitat, acabant amb la “històrica dispersió administrativa”, a més d’actuar amb més transversalitat, disposar d’una administració àgil i efectiva, i diversificar i incrementar les eines i fonts de finançament destinades a la conservació de la naturalesa.
També suposaria un avanç a l’hora de facilitar la participació dels sectors productius, socials i de propietaris, a més de redefinir el model d’organització i gestió dels espais protegits.