22.01.2019 - 13:08
|
Actualització: 22.01.2019 - 19:13
El govern ha aprovat el decret llei que modifica el Codi de consum de Catalunya (Llei 22/2010), per tal de disposar d’un marc legal que permeti a la Generalitat d’actuar contra la difusió de continguts a Internet que fan apologia dels trastorns alimentaris i inciten a seguir conductes perjudicials per a la salut. El nou marc legal ampliarà la responsabilitat als intermediaris —empreses, plataformes o serveis digitals— que, tot i tenir coneixement de l’existència d’aquest tipus de contingut en les seves plataformes, no duguin a terme accions per eliminar-los. Se’ls considerarà ‘cooperadors o encobridors’. Serà una infracció ‘greu’ del Codi de consum realitzar activitats de promoció, publicitat, oferta o qualsevol altra que fomenti o indueixi l’adopció d’hàbits relacionats amb els trastorns alimentaris, com l’anorèxia i la bulímia, i es podrà sancionar amb multes de fins a 100.000 euros.
Amb aquest decret llei, el govern executa al compromís subscrit de lluitar ‘eficaçment’ en aquest àmbit, fruit dels treballs de la Taula de Diàleg per a la Prevenció dels Trastorns Alimentaris (TCA), liderada pel Departament d’Empresa i Coneixement, a través de l’Agència Catalana del Consum (ACC)-, que van posar de manifest la necessitat ‘urgent’ d’adoptar mesures de protecció i prevenció davant la informació potencialment perjudicial present a webs, blocs i xarxes socials, sobre trastorns com l’anorèxia i la bulímia.
Un decret pioner
La directora de l’Agència Catalana del Consum (ACC), Elisabeth Abad, ha destacat que el decret llei és el resultat ‘de molts anys de feina’, que s’ha fet amb les associacions de familiars dels qui pateixen algun d’aquests trastorns alimentaris. ‘Es tracta d’un afer greu, perquè atempta contra la salut de les persones’, ha insistit Abad.
Amb el decret, la directora de l’ACC ha subratllat que la Generalitat podrà ‘incidir i sancionar’ aquelles webs que facin apologia de l’anorèxia i la bulímia. Elisabeth Abad també ha dit que, més enllà de la multa, el govern també farà ‘seguiment i inspecció’ d’aquestes pàgines i que, si pot, les tancarà (però això només passarà en el cas d’aquelles que tinguin el servidor ubicat a Catalunya).
‘La sanció i el seguiment, però, ja és un pas important, perquè fins ara cap Codi de Consum ho regulava; i en aquest sentit, la modificació que s’ha aprovat avui és pionera’, ha dit Abad. Amb aquest decret llei, la directora de l’ACC també ha afirmat que el govern s’adapta als nous codis de consum i que, a partir d’aquí, ‘l’objectiu últim és el de poder regular també tot allò que es publica en pàgines web i Internet dins l’àmbit de competència de la Generalitat’.