El govern català aprova els estatuts de la nova Agència de Ciberseguretat de Catalunya

  • L'executiu preveu que l'organisme es posi en marxa l'1 de gener del 2020 i duplicar-ne el pressupost fins els catorze milions d'euros

VilaWeb
ACN
29.10.2019 - 13:57
Actualització: 29.10.2019 - 17:27

El govern català ha aprovat els estatuts de la nova Agència de Ciberseguretat de Catalunya, que desenvoluparà el servei públic de ciberseguretat i vetllarà per garantir i augmentar el nivell de seguretat de les xarxes i sistemes d’informació en l’àmbit de les competències de la Generalitat. L’agència es posarà en marxa el primer de gener del 2020 assumint tots els actius materials, personal i recursos pressupostaris assignats al Cesicat, que fins ara eren 7,5 milions d’euros i amb l’aprovació dels pressupostos pel 2020 passarien a ser 14 milions d’euros. En una trobada amb periodistes, el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha explicat que el que hi ha no és suficient. L’agència es crea per ‘defensar el país’ de les ciberamenaces en ‘l’àmbit global i més local’.

Puigneró ha indicat que el 2018 Catalunya va patir 350 milions de ciberatacs. Si bé la majoria van ser de baixa intensitat, 1.136 van produir un incident greu de ciberseguretat que va requerir la intervenció de persones o analistes de sistemes informàtics. Aquestes xifres, que han estat creixents, demostren que cal ‘una eina robusta com serà l’Agència de Ciberseguretat’, ha indicat Puigneró.

El punt d’inflexió va ser durant la consulta del 9 de novembre del 2014, ha exposat el conseller. ‘Catalunya va patir un dels majors ciberatacs de la història de la humanitat en l’àmbit dels ciberincidents que es produeixen en el món’, ha dit. Durant sis hores diferents sistemes bàsics del país es van veure paralitzats afectant el programa de la recepta electrònica, el servei d’urgències mèdiques o les centraletes de telefonia dels Mossos d’Esquadra. ‘Allà vam convindre que era imprescindible l’Agència’, ha reblat Puigneró.

Entre les tasques d’aquest organisme hi ha la prevenció i detecció d’incidents de ciberseguretat i la seva resposta, la protecció dels actors del territori d’amenaces, garantir la ciberseguretat de l’administració i el seu sector públic, donar resposta a emergències, minimitzar els danys i els temps de recuperació, investigar els ciberatacs i recollir dades en un baròmetre sobre l’estat de la seguretat de la informació. L’Agència s’encarregarà de desplegar l’Estratègia de Ciberseguretat de la Generalitat 2019-2022.

‘No neix com un bolet’, ha dit Puigneró, que ha explicat que la idea va sorgir després del ciberatac del 9 de novembre 2014 que va posar Catalunya contra les cordes. Amb un ampli consens de dos terceres parts dels diputats es va aprovar la Llei de l’agència, que el PP va portar al Tribunal Constitucional ‘el mateix dia que s’aplicava el 155″‘, ha recordat el conseller. ‘N’hem sortit molt ben parats’, ha afegit.

Escollirà el director el Consell d’administració de l’ens, una elecció que haurà de confirmar el govern. El consell està presidit pel mateix conseller amb dues vicepresidències pel secretari general resposable de la ciberseguretat i del departament d’Interior, així com vocalies pel secretari del govern i responsables de Societat Digital, Administració Local i Seguretat Pública.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor