18.11.2021 - 12:45
|
Actualització: 18.11.2021 - 17:02
Segona reunió entre el govern i els comuns per a cerca un acord que faci possible la tramitació del pressupost. L’endemà del primer contacte al més alt nivell entre el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la dirigent d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, les delegacions negociadores de l’executiu i els comuns s’han reunit durant més de dues hores coincidint amb el ple del parlament. Per part del govern, hi havia el secretari general d’Economia, Jordi Cabrafiga, la seva homòloga de la Presidència, Núria Cuenca, i el director general de Coordinació Interdepartamental, Marc Ramentol. En representació dels comuns, els diputats Joan Carles Gallego i Susana Segovia. La trobada s’ha fet després d’un contacte telefònic del conseller d’Economia, Jaume Giró, amb Albiach, segons fonts d’Economia. El govern i els comuns han aprofundit en la negociació quan manquen pocs dies perquè es voti la tramitació dels comptes. El govern manté que la CUP és el seu soci prioritari, però arran de la possibilitat que mantingui l’esmena a la totalitat, cerca almenys l’abstenció dels comuns per a garantir que superaran el primer tràmit parlamentari.
Malgrat la implicació del departament d’Economia en les converses amb els comuns, JxCat continua expressant la seva incomoditat per aquesta negociació. La vice-presidenta del partit, Elsa Artadi, ha retret a Aragonès que obri negociacions amb ECP perquè diu que implica un “canvi de regles del joc” respecte de les bases fixades en la investidura. Per això li demana que “lideri, reforci i blindi la majoria del 52% i faci la feina que li toca”. El PSC, per contra, ha demanat a Aragonès que reflexioni i abandoni la política de blocs.
Els comuns demanen 1.500 milions d’euros per a la llei de barris verds i 600 per a trens
Els comuns, com la CUP, també han proposat de retirar la partida de 120 milions d’euros amb què el govern faria d’intermediari perquè tirés endavant el projecte del BCN World. Però eviten de parlar de línies vermelles mentre continuen les negociacions. Sobre la taula del govern, també hi han posat la petició d’invertir 1.500 milions d’euros en cinc anys per a desplegar la llei de barris verds i 600 milions en quatre anys per engegar noves línies de trens-tram, segons el document al qual ha tingut accés l’ACN. També exigeixen un dentista públic –per a aquesta proposta, que el parlament ja havia aprovat, demanen 300 milions d’euros–, un psicòleg públic i la reindustrialització de Catalunya. En aquesta darrera matèria, denuncien que els comptes aprovats pel govern destinen més del triple al turisme que no pas a la indústria.
Respecte dels trens, demanen de multiplicar la inversió fins als 600 milions d’euros en quatre anys, i engegar noves línies de trens-trams al Camp de Tarragona, Bages i la Costa Brava i promoure el desplegament del servei de rodalia a les terres de Ponent. Consideren que amb aquests diners també es podria ampliar la T-Jove fins a trenta anys i la T-16 a sis zones. Finalment, tal com van presentar públicament fa uns dies, demanen de recuperar la xarxa de trens nocturns a Catalunya i un pacte nacional per la mobilitat que inclogui el pla que té el govern per al traspàs de rodalia.
Demanen que la llei de barris verds sigui una opció clara per l’urbanisme verd i per la rehabilitació d’edificis. Diuen que implicaria de crear centenars de llocs de treball, fomentar el petit comerç i construir nous equipaments.
Sobre la salut mental, es queixen que és una “absoluta barbaritat” i reclamen, sense concrecions, més diners perquè tothom que necessiti atenció psicològica sigui atès cada dues setmanes, pel cap baix, i no cada dos mesos, tal com passa ara. En canvi, no reclamen canvis fiscals, perquè consideren que la clau d’aquest pressupost, de caràcter expansiu, és en la distribució de la despesa i no pas en els ingressos.