19.12.2015 - 02:00
Com cada any, pels volts de Sant Tomàs, arriba la Fira del Gall de Vilafranca del Penedès. En aquesta fira s’ajunten, avui i demà, les diferents espècies d’aviram autòctones, com el Gall Negre o la Gallina Penedesenca, i se’n pot veure tot el procés: des de la seva criança o la qualitat dels seus ous, fins a l’escorxador i el procés que els converteix en un menjar exquisit.
La fira té quatre espais molt ben diferenciats. La gran atracció és el mercat d’aviram, que inclou un escorxador gratuït i permet als visitants comprar un animal viu i tenir-lo sacrificat i plomat al cap d’unes hores. En una carpa a la plaça del Vi hi ha el celler: un espai on degustar vins amb denominació d’origen del Penedès. Aquest vespre hi haurà tasts i maridatges de Gall Negre i altres productes. Demà al matí hi haurà en aquest espai un tast meteorològic en què s’explicarà com afecten les condicions climàtiques a cada collita i serà conduït per Mònica Usart, la dona del temps de Rac1, i un enòleg.
També hi ha un espai gastronòmic, on provar totes les propostes gastronòmiques a base d’aviram. Hi haurà instal·lats set restaurants del territori que cuinaran 21 plats a base d’aviram, entre els quals s’inclouran les especialitats amb Gall Negre i ànec mut del Penedès. Finalment, la fira d’artesania aplega més de 150 artesans i artistes que exposen i venen les seves creacions. En aquest àmbit hi haurà tallers gratuïts per a infants per a introduir-los en el món de l’artesania a través de la ceràmica o el treball del vidre.
Enguany, a més, acollirà tres concursos de criadors: el desè Campionat d’Espanya d’Avicultura, Columbicultura i Cunicultura de raça, el Concurs de raça de Gallina Penedesenca i, per primera vegada, el concurs al millor color de la closca d’ou de la raça de la Gallina Penedesenca. Amb aquesta i altres novetats, la centenària Fira del Gall es consolida al Penedès com una cita ineludible al calendari pre-nadalenc.