El G-7 demana a la Xina que pressioni Rússia perquè posi fi a la guerra d’Ucraïna

  • "Instem la Xina a donar suport a una pau integral, justa i duradora basada en la integritat territorial i en els principis i propòsits de la Carta de l'ONU", diu la carta del G-7

VilaWeb

Europa Press

20.05.2023 - 19:31
Actualització: 20.05.2023 - 19:36

Els dirigents del G7 han demanat al govern xinès que pressioni Rússia per posar fi a la guerra a Ucraïna, en un comunicat que combina el desig de preservar les relacions amb Pequín amb la presa de mesures per reduir “dependències excessives en cadenes de subministrament crítiques” com ara els minerals imprescindibles per a les telecomunicacions o semiconductors, sense apostar tanmateix per una desvinculació comercial amb el gegant asiàtic.

“Seguim preparats per fomentar una relació estable i constructiva, alhora que reconeixem la importància d’implicar-se amb franquesa i expressar directament les nostres preocupacions”, resa el comunicat publicat aquesta tarda durant el segon dia de reunions a la cimera d’Hiroshima (Japó).

Així, el G7 demana a la Xina implicació en fòrums internacionals –en aspectes que van des de la protecció mediambiental fins al comerç, passant pels conflictes internacionals– tot i advertir dels envits que Pequín planteja la Xina amb les seves “polítiques extramercantils, que distorsionen l’economia global”.

Sobre el conflicte a Ucraïna, els dirigents del G7 fan una crida a la Xina “perquè pressioni Rússia per posar fi a l’agressió militar i retirar incondicionalment les seves tropes d’Ucraïna”, assenyalen els dirigents del G7. I afegeixen. “Instem la Xina a donar suport a una pau integral, justa i duradora basada en la integritat territorial i en els principis i propòsits de la Carta de l’ONU, incloent-hi el diàleg directe amb Ucraïna”.

Quant a Taiwan, el G7 reitera la seva postura sobre l’statu quo a l’illa, la sobirania de la qual reclama Pequín des de fa dècades, i manifesta la seva contundent oposició davant de l’expansió xinesa a l’Indo-Pacífic “mitjançant l’ús de la força o de la coacció”. I afegeix: “La Xina no té cap base legal per defensar les seves reclamacions marítimes a la zona i ens oposarem a la militarització de les seves activitats”.

Tot i això, en l’àmbit general, els líders del G7 volen destacar que aquests enfocaments polítics “no estan dissenyats per perjudicar la Xina ni per frustrar els seus esforços de progrés i desenvolupament econòmic”. És per això que acaben dient: “Una Xina en creixement que es regeixi per les normes internacionals és d’interès mundial. No ens desvinculem”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor