30.11.2024 - 22:21
|
Actualització: 30.11.2024 - 22:43
La disputa pel control d’ERC continua. Oriol Junqueras ha guanyat la votació interna però sense el marge necessari per a aconseguir la direcció del partit directament. Per pocs punts, i un centenar de vots, hi haurà una segona volta amb les dues candidatures amb més suport. Amb el 48,3% de l’aval dels militants, l’ex-president no ha superat el llindar del 50% que necessitava i que la seva candidatura, Militància Decidim, confiava obtenir. Això vol dir que la continuïtat del seu lideratge pot ser en risc si els qui en són contraris s’uneixen en la segona votació, que serà el 14 de desembre. Però tampoc els serà fàcil. La radiografia dels resultats evidencia que Esquerra és dividida sobre el lideratge de Junqueras, però que la candidatura de Xavier Godàs, que ha estat segona, amb el 35,8% dels vots, tampoc no té prou suport per a disputar-li la presidència del partit tota sola. Junqueras i Godàs es batran en el pròxim duel. Per a guanyar, el candidat de Nova Esquerra Nacional necessitarà sumar els vots que han obtingut els qui remarcaven que la seva llista també era oficialista, que integrava membres de l’executiva actual corresponsables dels pactes sistemàtics d’ERC amb el PSC i de no situar l’assoliment de la independència al centre de l’acció política del partit.
Foc Nou ha aconseguit el 12,2% dels suports i 824 vots, i tindrà la clau del congrés, però hi ha un quart actor que també tindrà coses a dir. Els resultats evidencien que el vot en blanc que havia promogut el Col·lectiu Primer d’Octubre –que no va aconseguir de passar el tall dels avals amb la candidatura de Recuperem ERC– també ha estat decisiu per a impedir una victòria directa de Junqueras. Hi ha hagut 244 vots en blanc (el 3,7%). Per això, un detall gens menor a tenir en compte per a fer projeccions de futur és que en la segona volta també es podrà votar en blanc. El resultat difícilment podia ser més complex. La partida continua i, després, qui guanyi haurà d’entomar les dificultats per a recosir un partit que s’ha tornat a mostrar dividit.
Junqueras ha qualificat el resultat d’extraordinari i ha assenyalat que se’n sentien molt orgullosos. Un factor determinant per a entendre què ha passat ha estat la participació, del 81%, més que no el 77% que va prendre partit en la consulta sobre la investidura de Salvador Illa. Els contraris a Junqueras consideren que l’augment de la participació pot haver jugat a favor seu i contra l’ex-president d’Esquerra, que comptava a priori amb unes bases més mobilitzades, tal com va demostrar amb la recollida dels avals. En una conferència de premsa a la seu nacional del partit, Junqueras ha assenyalat que eren molt conscients que tenien el desafiament de continuar parlant amb tothom.
Un plebiscit perdut?
Si la votació d’avui era un plebiscit, es pot considerar que Junqueras l’ha perdut? Ha demanat que no es qüestionés la seva legitimitat per a mantenir-se al capdavant de l’organització. Ha recordat que, el 2008, Joan Puigcercós va guanyar el congrés amb el 37% dels vots. També que ERC va decidir investir Illa amb l’aval del 53% dels militants. “Militància Decidim és qui està destinat a encapçalar el projecte de la futura ERC”, ha afirmat Elisenda Alamany, candidata a secretària general. Alamany ha defensat que la distància amb la segona candidatura era abismal i que havien aconseguit una “victòria aclaparadora” en un context molt difícil, que havia vorejat la meitat dels vots requerida. Alamany creu demostrat que els militants consideren que el millor lideratge és el de Junqueras.
Hi haurà quinze dies més de campanya, però no hi ha cap dubte que la qüestió més difícil arribarà l’endemà. Tant Junqueras com Godàs han donat per fet que el partit superaria la divisió. “Tirarem endavant amb unitat”, ha dit el candidat de la Nova Esquerra Nacional. Godàs ha afirmat que la seva candidatura encapçalaria el procés de canvi que els militants semblaven empènyer, malgrat la divisió. Allò que s’havia plantejat com un plebiscit sobre Junqueras s’accentuarà encara més en la segona volta, com una decisió definitiva sobre la continuïtat del darrer president del partit. “És evident que el suport en aquesta nova etapa, en termes de lideratge, ha disminuït notablement i això hauria de fer reflexionar qualsevol”, ha assenyalat Godàs sobre Junqueras.
Foc Nou ha explicat que decidirien de manera assembleària què fer en la segona volta. Ho consultaran amb tots els membres de la llista i els militants que els han avalat. “Escoltarem tothom”, ha dit la candidata a la presidència de Foc Nou, Helena Solà, que s’ha mostrat oberta a atendre allò que els pugui proposar la Nova Esquerra Nacional i ha avisat que reivindicarien les propostes defensades fins ara, com ara la incompatibilitat que el futur president del partit pugui ser el candidat a les eleccions al parlament. Fins el 7 de desembre hi ha marge perquè hi hagi una entesa entre candidatures. La Nova Esquerra Nacional pot obrir la seva candidatura d’executiva. El reglament permet que s’introdueixin canvis per facilitar els acords entre les llistes, però el candidat a la presidència ha de ser el mateix i s’ha de mantenir la meitat dels membres de la llista.
L’acord més probable que es pot albirar és el de Foc Nou amb la Nova Esquerra Nacional, però tampoc no es pot donar per fet. Solà ha admès que estaven disposats a escoltar la proposta que els puguin fer els de Godàs, però que ho decidirien les seves bases. Hi ha un element que no es pot menystenir i que Solà ha reafirmat, i és la voluntat que tenen de continuar treballant al partit com a sector articulat: “El nostre projecte tot just arrenca”, ha dit. Arribats a aquest punt, la pregunta que probablement es faran és si un pacte amb Godàs els sumaria o restaria crèdit en aquest propòsit. També caldrà veure com es mou el Col·lectiu Primer d’Octubre: “A Junqueras, li han faltat els vots en blanc”, ha escrit a X qui va ser candidat a la presidència de Recuperem ERC, Xavier Martínez-Gil. Junqueras i Godàs tenen davant quinze dies per a acabar de convèncer els militants, però no són els únics actors en joc.