01.09.2023 - 21:40
Bloomberg · Chien-Hua Wan i Debby Wu
Taipei – Terry Gou, fundador del grup tecnològic Foxconn, ha posat fi a mesos d’especulació i s’ha decidit a participar en la competida cursa per a la presidència de Taiwan, cosa que ha fet trasbalsar unes eleccions que tindran repercussions molt àmplies en la seguretat al Pacífic occidental.
Tot i anar per darrere dels altres tres candidats en els sondatges, Gou va anunciar la candidatura per a la votació del gener del 2024 en una conferència de premsa dilluns a Taipei. Ara, perquè sigui oficial, haurà d’aplegar les signatures d’uns 290.000 votants.
“Aquests darrers set anys he estat testimoni de com Taiwan ha passat de ser un país pròsper a ser al límit de caure per un precipici en molts aspectes, incloent-hi l’economia, la defensa nacional i els afers estrangers”, va dir en l’anunci de la campanya. “Si no actuem ara, serà massa tard per a salvar Taiwan de la caiguda. Hem de fer fora el Partit Progressista Democràtic.”
Però, irònicament, la seva entrada en la cursa pot fer encara més probable una victòria del PPD. Perquè la candidatura de Gou el posa en competència directa amb els dos candidats que defensen llaços més estrets entre Taiwan i la Xina: Hou Yu-ih, del principal partit de l’oposició, Kuomintang, i Ko Wen-je, del Partit del Poble de Taiwan. Amb la qual cosa pot dividir el vot.
Tots tres tenen davant el vice-president Lai Ching-te, el candidat del PPD que ara és al poder, que defensa l’estatus de Taiwan com a país independent.
Amb Taiwan atrapat enmig d’una relació com més va més fracturada entre els Estats Units i la Xina, el resultat de les eleccions probablement determinarà la direcció de les relacions entre Washington, Pequín i Taipei durant anys.
Pequín no fa cap esforç per amagar el menysteniment cap a Lai. En el passat, Lai s’ha descrit a si mateix com a independentista, tot i que en campanya no fa servir aquesta definició. Però això no ha impedit que la Xina l’hagi titllat de mentider i hagi avisat que la seva victòria podria impulsar-los a prendre accions militars.
Abans mateix de l’anunci formal de dilluns, Gou no havia amagat el desig de ser president. Durant la campanya, s’ha centrat en l’objectiu d’engegar converses de pau amb Pequín, una estratègia dirigida a guanyar els vots dels ciutadans que esperen de veure alguna mena d’unificació entre la República Popular de la Xina i la República de la Xina –el nom encara oficial de Taiwan.
Però, afegint el seu nom a les butlletes, la més probable és que prengui vots als altres candidats que fan campanya per millorar les relacions amb Pequín.
“Si Gou es presenta, la resta de nosaltres estem liquidats”, va dir Ko en una entrevista a Chung T’ien Television a principi d’agost. “Lai Ching-te guanyaria fàcilment. Ni tan sols hauríem de fer les eleccions. Lai podria obrir el xampany immediatament.”
El KMT va qualificar l’anunci de Gou de “extremadament lamentable” en un comunicat dilluns mateix, en què recordava al fundador de Foxconn que havia promès de donar suport al seu candidat, Hou, fins al final.
“Sigui quina sigui la raó que l’ha fet canviar de parer, no hauria de trencar les seves repetides promeses per escrit”, deia el comunicat.
Tal com van les coses ara mateix, el camí de Gou a l’Oficina Presidencial sembla molt complicat. Tan sols un 15,2% dels enquestats el votarien, segons un sondatge del juliol de la Taiwan Public Opinion Foundation, un think tank privat. Cosa que el deixava darrere de Lai, amb un suport del 33,9%; Ko, amb el 20,5%, i Hou amb el 18%.
Això obre la possibilitat que tots tres candidats de l’oposició s’uneixin per presentar un desafiament més fort a Lai. Tot i que Ko i Hou ho han descartat, Ko va dir la setmana passada que podia estar disposat a fer equip amb un dels altres candidats.
Gou va fer comentaris semblants després de l’anunci de dilluns.
“He intentat d’unir tots els partits de l’oposició aquests darrers mesos, mogut per la preocupació per la situació geopolítica i econòmica de Taiwan”, va dir, i va remarcar que fins ara els seus esforços no havien obtingut cap resultat perquè els altres candidats tenien les seves pròpies estratègies.
Gou ja havia provat d’arribar a la presidència de Taiwan. El 2019, el magnat va cedir la gestió diària de Foxconn a una nova direcció per dur a terme un intent que finalment va ser fallit.
Va criticar el PPD en un article d’opinió a The Washington Post al juliol per haver causat tensions amb Pequín, i va demanar que Taiwan i la Xina reprenguessin les converses directes sota l’estructura d’una sola Xina, una referència a la idea que Taiwan és part del gegant asiàtic. El PPD rebutja aquesta afirmació, atès que considera l’illa un estat independent de fet.
Gou ha acumulat la major part dels seus gairebé set mil milions de dòlars de fortuna gràcies a Foxconn, que ha fabricat diversos aparells per a empreses com ara Apple i Sony a la Xina d’ençà de la dècada del 1980. La major part dels icònics dispositius mòbils d’Apple encara es munten a la seu de fabricació principal de Foxconn a la Xina central, un enorme complex anomenat “ciutat de l’iPhone”.
(Betty Hou, de Bloomberg, ha contribuït en aquest informe.)
- Subscribe to The Washington Post
- Podeu llegir més històries de The Washington Post publicades en català a VilaWeb