14.02.2021 - 23:16
|
Actualització: 15.02.2021 - 00:48
El PDECat no ha entrat al Parlament de Catalunya. La candidatura encapçalada per Àngels Chacón ha obtingut uns 73.000 vots, però no no n’hi ha hagut prou per a obtenir cap diputat. El fracàs del partit hereu de Convergència Democràtica és un cop dur i l’aboca a l’extraparlamentarisme, malgrat que ara per ara conserva quatre diputats al congrés espanyol i batllies per tot el Principat.
Chacón no ha pogut connectar prou amb l’electorat tradicional de Convergència, malgrat les apel·lacions que ha fet durant tota la campanya als votants presentant-se com “els de tota la vida”, com deia un dels primers vídeos publicats. La majoria de l’independentisme se situa al centre-esquerra de l’espectre polític, però el PDECat aspirava a representar el centre-dreta independentista, que sembla residual. A això, s’hi afegeix el record de les retallades i el càstig per la corrupció de CDC, factors que poden haver passat factura a la candidatura, que no ha pogut treure rèdit de la ruptura amb el president Carles Puigdemont i Junts per Catalunya.
Tot i que ha estat consellera durant dos anys i mig abans de ser destituïda pel president Torra, Chacón tampoc no era una candidata gaire coneguda per l’electorat. El PDECat va mantenir els drets electorals en la pugna judicial amb Junts, però ni la presència mediàtica que li garantien ni l’abstenció no han afavorit Chacón. La majoria dels sondatges publicats els dies previs al 14-F no preveien que entrés al parlament, cosa que també ha pogut restar-li capacitat d’atreure votants, que poden haver-se decantat per un “vot útil” a una altra formació.
La implicació en la campanya de l’ex-president Artur Mas i de l’ex-vice-presidenta Joana Ortega tampoc no han impulsat prou el partit. Mas va decidir de romandre-hi després del trencament amb Junts, mentre que pesos pesants com ara Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn s’afegien al nou partit de Puigdemont. El timoner de CiU no ha pogut evitar el naufragi del partit hereu, que a més es presentava per primera vegada amb les sigles pròpies fent valer el seu passat i reivindicant Convergència.
Caldrà veure com afecta aquest resultat el partit i si més càrrecs decideixen d’anar-se’n ara a Junts. El fet de restar fora del parlament llevarà poder polític i presència mediàtica al PDECat, que no podrà influir sobre el nou govern com pretenia i que, a més, també perdrà ingressos econòmics per la manca de diputats a la cambra. Les eleccions municipals del 2023, any que també hi ha previstes eleccions espanyoles, podrien convertir-se en una batalla decisiva per l’existència de la formació, que haurà de competir amb les candidatures de Junts per a mantenir els seus bastions municipals.