17.03.2023 - 21:40
|
Actualització: 17.03.2023 - 21:44
Del 18 al 21 de març es fa el Fòrum Gastronòmic de Girona amb prop d’un centenar d’activitats i ponències. Enguany, es presenta amb un format nou organitzat en dues parts: el Fòrum Ciutat i el Fòrum Girona. El Fòrum Ciutat correspon a les activitats de cap de setmana, que es faran sobretot a la plaça de Catalunya. I el Fòrum Girona serà els dies 20 i 21, amb un programa pensat per a un públic professional, “potenciant aquells aspectes referits a l’àmbit de la sala, potenciant la relació del productor amb el cuiner, buscant la reflexió i el debat entorn de temes com ara la importància creixent dels vegetals en la cuina, sense caure en el veganisme, i fenòmens curiosos com ara que un nombre considerable de dones han deixat la cuina del restaurant per muntar una pastisseria”, explica a VilaWeb el responsable dels continguts del fòrum, Salvador Garcia Arbós.
També destaca l’activitat sobre el concepte de negoci: l’evolució de la crítica i de les guies gastronòmiques, una taula rodona sobre la cinquena gamma (els precuinats) i també un debat sobre nous models de negoci associats a les cafeteries. Durant quatre dies, hi participaran alguns dels xefs més destacats del moment.
Fòrum Ciutat
Durant el cap de setmana es faran demostracions i sessions gastronòmiques amb professionals destacats, com ara Ada Parellada, Raül Balam, Jeroni Castells i Nani Moré. Entre aquests espais oberts al públic, hi haurà una aula de tast on els assistents aprendran a degustar embotits, xocolata, mel, formatge, llet, pa… sempre de la mà de professionals i dels productors mateixos. El concepte que es vol impulsar és el d’aprendre a tastar.
Diumenge, bo i coincidint amb la festivitat de Sant Josep, a la tarda es farà una activitat sobre la crema catalana amb el títol “Enganxats a la crema catalana”, i aquest mateix dia les activitats es clouran amb la xerrada “Tancant el cercle, models agroecològics i alternatives de consum”.
Les activitats seran obertes i gratuïtes i una de les més populars serà la cursa de cambrers que es farà al carrer –és una iniciativa de l’Associació de Professionals de Sala. L’Associació d’Hostaleria de Girona farà la Setmana Gastronòmica de la ciutat els mateixos dies, i reconeixerà el millor menú de restaurant d’enguany, també amb relació a qualitat i preu.
Els dies per a professionals del Fòrum Girona
Dilluns 20 i dimarts 21 de març, el Fòrum Gastronòmic de Girona es farà a l’Auditori-Palau de Congressos, amb un programa pensat per al públic professional i amb més de cent trenta expositors. Entre el programa de ponències destaca la participació dels germans Roca, del Celler de Can Roca, en diferents sessions, i Mateu Casañas i el seu equip del Compartir. Hi haurà ponències en format duet, amb Paco Pérez i Antonio Muiños, expert mundial de les algues; Rodrigo de la Calle i Annette Abstoss o el tàndem format per Xavier Pellicer i Jaume Torres. Entre més, s’hi parlarà de qüestions com ara l’alimentació saludable, la sostenibilitat i l’aprofitament de producte i malbaratament zero d’aliments.
També hi participaran Fina Puigdevall, del restaurant les Cols, els germans Torres, Iolanda Bustos, Jaume Subirós, del Motel Empordà, Josep Lladonosa, Maria Nicolau, Toni Massanés, de la Fundació Alícia; Víctor Quintillà, del restaurant Lluerna, Xavier Pellicer, etc.
Durant els quatre dies de saló, els visitants podran seguir tot allò que passi mitjançant l’aplicació del Fòrum Gastronòmic, que oferirà tota la informació pràctica a temps real, amb el programa d’activitats, localitzacions, horaris, ponents… amb una destacada funcionalitat d’interacció i treball en xarxa i amb l’emissió en directe d’algunes de les sessions més destacades.