08.02.2019 - 13:48
|
Actualització: 08.02.2019 - 22:00
La primera fase de debat ciutadà pel Principat començarà a l’estiu i és previst que duri fins a final d’any. Aleshores es crearà un nou organisme, anomenat Entesa Nacional pel Debat Constituent, que convocarà el Fòrum Cívic i Social, un espai que preveuen de constituir la primavera del 2020 i que serà on s’elaboraran les ‘bases constitucionals’ sobre el futur polític de Catalunya. Un ‘cos semàntic’ que es lliurarà als partits perquè decideixin si convoquen un parlament constituent.
Aquest és el procés i el calendari que ha explicat el president del consell assessor, Lluís Llach, que ha dit que el debat serviria per a ‘saber on som’. Llach ha comparegut acompanyat dels membres del consell assessor que prèviament s’han reunit al Palau de la Generalitat amb el president de la Generalitat, Quim Torra.
El president del consell assessor ha insistit que no els pertocava pas de fer una constitució catalana. ‘Ens considerem un òrgan autònom i provisional que té com a objectiu impulsar l’autoorganització d’un procés de debat participatiu, plural i transversal a la societat catalana per tal que es puguin constituir unes bases útils per al futur polític de Catalunya’, ha resumit el president del consell assessor.
Pel que fa al procés, començarà una primera fase de debats ciutadans a partir de l’estiu, després de les eleccions municipals, que s’allargarà uns sis mesos fins a final d’any. El resultat d’aquestes deliberacions s’introduiran en una plataforma en línia.
Una vegada acabada aquesta fase, es crearà un nou organisme anomenat Entesa Nacional pel Debat Constituent format per representants d’entitats i associacions de la societat catalana. I serà aquest nou òrgan qui ‘convocarà i legitimarà’ la ‘darrera eina del procés’, que és el Fòrum Cívic Constituent.
Aquest Fòrum estarà integrat entre mil i dues mil persones, dividides en quatre grups. El primer grup seran persones voluntàries escollides per sorteig, el segon grup també seran ciutadans escollits per sorteig però del total de la població major de 16 anys, el tercer grup el formaran representants d’entitats i, finalment, el quart grup estarà integrat per electes municipals.
Llach ha dit que la societat catalana potser estava desmobilitzada però que estava ‘més motivada que mai’. Per aquest motiu, està convençut que hi haurà participació i que el consell assessor pot canalitzar aquesta motivació.
‘Aquest país s’està constituint a sobre des de fa sis o set anys, totes les enquestes ho diuen. Si monarquia o república, si independència o federació o confederació… D’alguna manera aquest fòrum i debat pot servir perquè s’expressi i sapiguem on som’, ha conclòs.