El Fiscal veu “xocant” el nombre d’immigrants en els CIE que demanen asil i creu que ho fan per evitar-ne l’expulsió

  • Sobresaturació, edificis inadequats i plagues de chinches, deficiències detectades per la Fiscalia en els CIE el 2016

VilaWeb
Redacció
05.09.2017 - 17:52

Sobresaturació, edificis inadequats i plagues de chinches, deficiències detectades per la Fiscalia en els CIE el 2016

MADRID, 5 (EUROPA PRESS)

La Fiscalia General de l’Estat (FGE) comparteix l’apreciació del delegat d’Estrangeria a Barcelona que sosté que el nombre d’al·legacions d’asil i protecció internacional d’estrangers en Centres d’Internament d’Estrangers (CIE) s’està incrementant “any a any” i el 2016 és “realment xocant”, i creu que poden estar sent usades per “obstaculitzar” les expulsions als seus països d’origen.

Així ho recull el fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, en la seva Memòria Anual que ha presentat aquest dimarts 5 de setembre en l’acte d’obertura de l’Any Judicial 2017/2018, que ha tingut lloc en el Palau de Justícia, presidit pel rei Felip VI.

En concret, el fiscal delegat de Barcelona detalla que dels 639 ingressos d’estrangers s’han produït un total de 216 al·legacions d’asil i protecció internacional, admetent-se a tràmit 27. “Deixant clar que el dret a l’asil i a la protecció internacional constitueix un dret bàsic i irrenunciable en matèria d’estrangeria, les xifres que s’acaben d’exposar també apunten a la possible utilització d’aquestes al·legacions com a forma d’obstaculitzar les expulsions”, apunta.

D’altra banda, la institució dirigida per José Manuel Maza també comparteix l’observació del fiscal delegat d’Estrangeria a la ciutat comtal, relativa al fet que “el nombre d’incidents i conflictes generats per interns, entre interns o d’interns amb funcionaris augmenta “progressivament i la gestió de la convivència al centre és més problemàtica”.

“El perfil de l’intern és cada vegada més heterogeni. Al centre conflueixen estrangers d’ètnies i cultures dispars i amb situacions jurídiques diferents. Al costat d’interns procedents de les costes del Mediterrani sotmesos a procediments de devolució i sense antecedents penals conviuen interns amb ampli historial delictiu, objecte de l’article 89 del Codi Penal o procedents de centres penitenciaris”, alerta.

Els Fiscals Delegats d’Estrangeria han detectat diverses deficiències en les seves visites de 2016 als Centres d’Internament d’Estrangers (CIE), que passen per dèficit d’habitabilitat en l’equipament de les habitacions de les persones internes, sobresaturació d’alguns centres i plagues de xinxes, entre d’altres.

En l’actualitat, a Espanya es troben en funcionament els CIE d’Algesires, Barcelona, Las Palmas, Madrid, Múrcia, Tenerife i València. Segons la memòria, els fiscals delegats d’estrangeria han realitzat 17 visites a aquests centres, de les quals dotze han estat ordinàries i cinc extraordinàries, gràcies a les quals han reportat informació sobre l’estat dels CIE a la Fiscalia General de l’Estat.

El Ministeri Fiscal indica que els centres de Barcelona i Múrcia van ser tancats durant diversos mesos per realitzar obres de condicionament i millora. No obstant això, finalitzades aquestes obres, el fiscal delegat de Barcelona ha detectat “la necessitat de condicionar” les dependències en el servei sanitari per a la permanència i seguiment dels interns que no requereixin hospitalització però que hagin d’estar separats de la resta; i un dèficit d’habitabilitat en l’equipament de les habitacions dels interns (escassetat de mobiliari), i per a les activitats d’esport, oci o recreatives.

PLAGUES DE XINXES

D’altra banda, en la memòria s’apunta que els centres de València i Tenerife van haver de ser tancats per “combatre sengles plagues de xinxes”, mentre que el d’Algesires va haver de reduir el nombre d’interns fins a 60, en haver de tancar patis i habitacions a causa de la seva “evident deterioració”.

“Solament s’han efectuat obres de manteniment general i de reparació de les teulades, insuficients per remeiar les manques arquitectòniques del centre. En conseqüència, és un edifici inadequat”, destaca la Fiscalia, al mateix temps que assenyala que es continua usant el Centre Annex de la Illa de las Palomas com a centre d’internament, “excepcionalitat dura ja diversos anys”.

Respecte al CIE de Las Palmas (Barranco Seco), el Ministeri Fiscal considera que ha de sotmetre’s a “una profunda remodelació a causa de les deficiències estructurals de l’edifici”. “Pel que sembla s’estan realitzant els corresponents informes pels enginyers i arquitectes de l’Estat a fi de començar les obres l’any 2017. D’altra banda segueix sense comptar amb el servei d’assistència social”, postil·la.

EL CIE D’ALUCHE, SOBRESATURAT

Entre altres deficiències, la Fiscalia General de l’Estat destaca que el CIE de Madrid està sobresaturat. Segons el parer del fiscal delegat, seria necessari construir un nou centre, més gran, amb instal·lacions àmplies “adequades a les necessitats dels interns, per garantir adequadament els seus drets i benestar”.

“No obstant això, en termes generals, les instal·lacions presenten un suficient estat de conservació i neteja, si bé s’aprecia una deterioració progressiva del Centre derivat de l’ús i la constant afluència de persones”, ha advertit el fiscal delegat d’Estrangeria de Madrid.

En aquest cas, el Ministeri Fiscal apunta que, encara que l’any passat es van fer obres i millores “importants, queden unes altres per concloure o realitzar”, com l’ampliació d’espais per a la pràctica d’exercici físic i esport, seients adequats en els menjadors, instal·lació de noves càmeres de CCTV en determinades zones, reparació/instal·lació del sistema d’il·luminació al pati d’homes, modificació del sistema de reixes de les habitacions i establiment d’un mòdul per a condemnats.

Així mateix, els fiscals de Barcelona i Múrcia alerten de la insuficiència dels serveis permanents d’intèrprets, mentre que els de Las Palmas i Múrcia reclamen un “major compromís” dels respectius Col·legis d’Advocats en la prestació del servei d’assistència lletrada.

En matèria d’altercats produïts el passat any en els CIE, la memòria indica que en el de Barcelona es van produir dos intents de fugida, 69 interns es van declarar en vaga de gana durant un dia i es van produir dos motins de curta durada. A més, en els CIE de Múrcia, Madrid i Barcelona es van produir “greus incidents que exigeixen un informe extens impossible de ressenyar en aquest lloc”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor