18.01.2018 - 22:07
|
Actualització: 06.03.2018 - 16:39
Joan Guasp, autor teatral d’una llarga trajectòria, ha presentat a l’Espai VilaWeb la seva última novel·la, El filòsof i el contrabandista (Arola Editors, 2017). L’acte ha comptat amb la intervenció del crític literari i assagista Àlex Broch en una presentació oberta al públic.
El filòsof i el contrabandista és la història d’una amistat contada per Miquel Rosselló Quetglas, el contrabandista, explicant la personalitat del capellà i filòsof Miquel Ramis i Alonso, dos personatges reals. La lectura ens situa en la Mallorca de la postguerra, on hi ha un contraban conegut per les autoritats. L’amistat, allò que mou Miquel Rosselló a escriure, és l’estima a la seva vida, a l’illa i a la personalitat de Miquel Ramis. Cada viatge que fan és una descoberta d’un lloc. Són preguntes amb resposta en què trobem les claus d’interpretació. Una malaltia, acceptada, permet de reconstruir la relació d’aquesta amistat, que aviat ens ajuda a descobrir la seva condició humana.
Joan Guasp té més de trenta obres publicades, la majoria de les quals representades a tot d’indrets dels Països Catalans. També és novel·lista i ha escrit llibres de relats breus i literatura infantil i juvenil. Una de les seves facetes més singulars és la d’aforista, fins al punt de ser el creador de l’únic Museu de l’Aforisme que es coneix, situat a la seva vila natal, Consell. Ha estat i és col·laborador de publicacions periòdiques d’arreu i va ser director de la revista El Mirall, de l’OCB, entre el 2010 i 2015.
Com a dramaturg, té publicades les obres Kabyl, Fills de l’espera, La Torre Eiffel, la tetralogia Viatges inevitables, el monòleg Irène Némirovsky, Fumar d’amagat, El venedor de cacauets, O. W. i La Coca Cola calenta, entre més. El 2016 publicà Llull: l’amic de l’Amat.