30.05.2021 - 18:43
El film “Gunda”, del rus Victor Kossakovsy, ha guanyat el premi al Millor Documentari de la 24 edició del festival internacional de cinema documental DocsBarcelona en un palmarès que en el seu conjunt reconeix a un conjunt de films que “sacsegen consciències”.
A “Gunda”, Victor Kossakovsy, que ha estat aquesta setmana a Barcelona, ofereix una mirada amb perspectiva animalista i una lliçó sobre l’ètica de la vida a partir de la vida de diversos animals de granja, porcs, vaques i pollastres, sacrificats per milions en tot el planeta.
El propi Kossakovsy, vegà des de la infància, ha dit a Barcelona que “després de veure la pel·lícula, consumir carn no és una opció possible”.
El col·lectiu Hong Kong Documentary Filmmakers ha guanyat per la seva banda el premi Nou Talent amb la impactant “Inside the Brick Wall”, que mostra el setge policial en un campus universitari durant les protestes de 2019 als carrers d’Hong Kong.
“The Return: Life after ISIS”, d’Alba Sotorra, ha estat reconeguda pels espectadors del festival amb el Premi del públic i pel jurat jove Reteena.
“El secret del Doctor Grinberg”, un insòlit ‘true crime’ sobre la misteriosa desaparició del considerat Einstein de la consciència, ha guanyat el Premi Latitud; “Room Without a View” ha guanyat el Premi Amnistia Internacional Catalunya; i “L’ermitana”, el Premi DOC-O.
El Premi Docs&Teens, atorgat pel públic adolescent, ha estat per al film “El nen de foc”.
DocsBarcelona ha tancat aquesta edició híbrida, que ha combinat presencialitat i en línia a través de la plataforma Filmin, amb més de 85.000 espectadors.
“Ha estat un molt bon any”, ha subratllat el director del certamen, Joan González, que considera que aquest ha estat “un any de transició en el qual hem pogut tornar a viure la màgia del cinema documental a les sales”.
L’edició 2021, que ha acollit 33 llargmetratges documentals provinents de 33 països, ha acomiadat dotze dies de projeccions amb l’estrena de “Dani Karavan”, retrat de l’escultor israelià autor del memorial dedicat a Walter Benjamin a Portbou.
La projecció aquesta nit en la clausura del festival ha coincidit inesperadament amb la mort a Israel de Karavan, protagonista del film del director Barak Heymann, qui ha retut homenatge a l’artista.
Per a Joan González, la “fórmula híbrida” es mantindrà una vegada acabi aquest període excepcional de pandèmia.