El fil del diàleg de Torra i Sánchez: l’efecte de les ponsèties i allò que no diu el comunicat

  • Crònica de la reunió entre representants del govern català i l'espanyol al Palau de Pedralbes

VilaWeb

Text

Odei A.-Etxearte

20.12.2018 - 22:56
Actualització: 20.12.2018 - 23:32

Compromís pel diàleg, reconeixement conjunt de l’existència d’un ‘conflicte sobre el futur de Catalunya’ i voluntat d’avançar cap a una resposta democràtica ‘en el marc de la seguretat jurídica’. Els governs català i espanyol han sortit de les reunions entre els presidents Quim Torra i Pedro Sánchez i de les cúpules de tots dos executius amb un comunicat pactat i una expressada voluntat de continuar parlant. Les discrepàncies pel format de la reunió s’han manifestat fins al darrer minut al Palau de Pedralbes, amb una escenificació disputada en tots els detalls, en el nombre de fotografies i la disposició dels participants i fins i tot les flors que acompanyaven els presidents. Ha estat, de fet, un mirall de les discrepàncies que mantenen sobre el fons, tot i el propòsit compartit de mantenir oberts tots els ponts.

El govern espanyol volia reduir el contacte a una reunió protocol·lària entre Sánchez i Torra com la que el president espanyol ha fet amb més presidents autonòmics; el català volia que fos una cimera entre les cúpules de tots dos governs. Al final, aquesta pugna ha tingut una rèplica en el text pactat, amb cessions a banda i banda, i una expressió conjunta del propòsit de mantenir els contactes. El pacte és continuar parlant. Al gener, hi haurà una altra reunió: hi assistiran Elsa Artadi i Pere Aragonès per la part catalana i, almenys, la vice-presidenta espanyola, Carmen Calvo, tot esperant que la Moncloa aclareixi qui ha de ser el segon ministre. Fins llavors, segons el govern català, s’intercanviaran documents.

‘En el marc de la seguretat jurídica’
El text reconeix l’existència d’un conflicte, tot i que constata les discrepàncies ‘notables’ que tenen a l’hora d’explicar-ne l’origen, la naturalesa i les vies de resolució, i es comprometen a cercar un ‘diàleg efectiu que vehiculi una proposta política que compti amb l’ampli suport de la societat catalana’. També els compromet a mirar d’avançar cap a una ‘resposta democràtica’ a les demandes dels ciutadans ‘en el marc de la seguretat jurídica’, sense fer referència a la constitució espanyola. La cessió de la Moncloa perquè no hi figurés permet a Sánchez i a Torra de mantenir viu l’intent de negociació en un context d’estabilitat complicada del PSOE al congrés espanyol. Tanmateix, no han parlat del pressupost. La ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, també ha negat que Torra hagués posat sobre la taula el dret d’autodeterminació, però Artadi ha assegurat que sí.

La reunió de demà del consell de ministres espanyol a la Llotja de Mar de Barcelona ha empès els dos governs a donar continuïtat a la primera reunió de presidents del juliol, on per primera vegada es va evidenciar l’existència d’un conflicte polític. Pel govern espanyol, la justificació de la continuïtat era senzilla, però la Generalitat havia advertit de la necessitat d’avançar els contactes entre governs. La consellera de la Presidència ha remarcat, de fet, que fins ara no s’havia donat una resposta suficient a les expectatives de la ciutadania catalana i espanyola.

Al final, la reunió al Palau de Pedralbes no ha estat una simple fotografia com és habitual sinó tres, perquè cada executiu tingués la imatge que volia. Segons Artadi, hi ha hagut tres reunions. Segons Batet, només dues. El fet és que Torra i Sánchez s’han reunit durant una hora i un quart, aproximadament, incloent-hi l’estona en què els fotògrafs i les càmeres de televisió han entrat a fer enregistraments. Alhora, en una altra sala, s’han reunit el vice-president català, Pere Aragonès; la consellera de la Presidència, Elsa Artadi; la vice-presidenta espanyola, Carmen Calvo; i Batet. Després, consellers i ministres han entrat a la sala presidencial i s’han fet una fotografia, bo i drets, tots sis. El format de la reunió ha estat discutit fins a l’últim moment. L’estira-i-arronsa ha arribat fins al Palau Reial de Pedralbes: la Moncloa volia que fos una reunió protocol·lària entre presidents i la Generalitat, que hi hagués una cimera de la cúpula de tots dos governs. L’escenificació i els mutis per als fotògrafs i les càmeres han reproduït aquest llarg torcebraç sobre el format, gairebé, fins a l’últim minut. Allò que per a uns era una salutació final dels consellers i els ministres al final de la reunió entre Torra i Sánchez era, per als altres, la cimera cercada.

La reunió vinent entre governs serà, per tant, el mes entrant. La Generalitat pretenia donar una continuïtat a aquest diàleg amb un nou format de reunions de caràcter polític, amb l’objectiu d’abordar els temes de fons que supera les competències i l’abast de les comissions bilaterals. ‘Han de continuar potenciant-se els espais de diàleg que permetin d’atendre les necessitats de la societat’, afegeix el comunicat pactat entre els executius.

La Moncloa reacciona contra les ponsèties grogues
La tensió entre els dos governs pel format de la reunió ha impossibilitat que hi hagués un ordre del dia acordat, segons que han confirmat fonts de Barcelona i de Madrid. La batalla pel format i els símbols ha motivat una escena curiosa amb una ponsètia vermella. Sánchez i Torra eren asseguts en dos sofàs, amb les banderes espanyola i catalana a cada costat, i amb dues ponsèties grogues sobre la tauleta, del mateix color del llaç que tenia Torra, en denúncia per l’existència de presos polítics i exiliats. Quan la Moncloa s’ha adonat de les interpretacions que allò podia suscitar, el cap de protocol de la presidència espanyola, Andrés Costilludo, hi ha afegit una ponsètia vermella al mig.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor