24.03.2017 - 02:00
|
Actualització: 24.03.2017 - 10:05
Aquest vespre el Festival Tradicionàrius programa una nit dedicada a la cultura musical eivissenca amb uns convidats de luxe: Projecte Mut, Isidor Marí, Toni Manonelles i Vicent Marí, Palermet. Aquesta vetllada servirà per a veure l’evolució del cançoner tradicional eivissenc i valorar la vigència d’algunes de les adaptacions que se n’han fet. Perquè a Eivissa, com ha passat en molts altres indrets, la tradició popular s’ha hagut d’anar adaptant als temps per tal de sobreviure. I això, en el cas de la cançó, significa integrar-se en els diversos estils musicals que són moda en cada moment.
El punt de partida de la història recent de la cançó d’arrel eivissenca és l’any 1928, quan els investigadors de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, Baltasar Samper i Ramon Morey, van visitar Eivissa i Formentera en cerca de materials. Per això el concert arrencarà en aquest moment, amb Vicent Marí Serra, Palermet, i Toni Manonelles, dos dels cantants més coneguts del panorama eivissenc. Tots dos interpretaran peces instrumentals i exemples dels dos estils principals de cançó eivissenca: glossada i redoblada.
A continuació serà el torn d’Isidor Marí, un dels membres fundadors del grup Uc, que interpretarà algunes de les adaptacions que va fer de temes populars a la dècada del 1970, dins els esquemes del folk internacional. Finalment, el grup eivissenc més representatiu d’avui, Projecte Mut, presentarà algunes de les versions que han fet de temes populars, d’acord amb les tendències actuals de folk rock.
A més del concert, també es presentarà el llibre Pep Xico Bet (1876-1936), vida i cançons. Ha estat escrit per Isidor Marí i Pep Ribas i reivindica la figura del cantador eivissenc Pep Xico Bet, que es va dedicar a aplegar i difondre gran part del patrimoni del cançoner eivissenc. Veí de Sant Agustí, va ser una de les fonts principals de documentació de Samper i Morey quan anaren a les Pitiüses a recollir material per a l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya. I també s’inaugurarà l’exposició ‘Sant Agustí 1928’, que explica, amb fotografies inèdites i documentació, com va ser aquesta expedició etnogràfica.