El Festival Protesta de Vic porta dotze curtmetratges de crítica social a concurs

  • Enguany se n'han presentat més de vuit-cents

VilaWeb

Redacció

18.10.2015 - 06:00

El Festival Protesta intenta fer-se un lloc entre els certàmens de crítica social de tot el món i, a la vegada, molts realitzadors i directors veuen el certamen com una plataforma per donar a conèixer els seus treballs. D’entre els més de vuit-cents curtmetratges que s’hi han presentat enguany, dotze van a concurs. Un dels organitzadors, Àngel Amargant, explicava que la temàtica dels curts era la crítica social en termes molt amplis, però l’eix temàtic de la quinzena d’activitats paral·leles tractadels pobles en lluita, com el català, a través de projeccions, conferències, debats, presentacions i exposicions. El festival és present en uns quants espais de Vic fins el 25 d’octubre.

El festival vol esdevenir un espai per a la projecció, divulgació i difusió de treballs crítics amb l’objectiu de potenciar les creacions d’autors, tant en l’àmbit nacional com internacional, però també una eina per a la transformació social. Per Amargant, el fil conductor de les activitats d’enguany són els ‘pobles en lluita’ amb un objectiu molt clar: posar damunt la taula les lluites de pobles com el palestí, el kurd, el sirià, el tibetà i el saharià, sense girar l’esquena al moment que viu Catalunya, tant políticament, econòmicament i socialment.

Sobre el jurat, que canvia cada any, és format pel periodista osonenc Josep Comajoan; la directora de cinema Neus Ballús; el cantant Cesk Freixas; la periodista de Cafè amb Llet Marta Sibina; l’economista Arcadi Oliveres; la filòsofa Alícia Garcia; el documentalista i director de ‘Ciutat Morta’ Xavi Artigas; la directora del Meu Primer Festival, Mireia Manén; el director de la Casa del Tíbet, Thubten Wangchen, i la coordinadora de l’àrea social de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, Susanna Nicolàs.

El jurat elegirà els dos millors curts: el premi al millor documentari i el premi al millor curt de ficció. Cadascun dels dos premis rebrà una dotació econòmica de mil euros, el 25% dels quals aniran destinats a una entitat sense ànim de lucre que elegeixi el director. Passarà el mateix amb el premi del públic, dotat en aquest cas amb cinc-cents euros.

Dotze curts i catorze activitats en set espais de Vic

La Jazz Cava acull avui a les set del vespre la inauguració del Protesta amb la projecció dels curtmetratges ‘Un día de campo’ i ‘Benedito Machine – V’. L’acte acabarà amb un concert de Triger Menja Zebra. Successivament, cada dia fins el dia 23, en uns quants escenaris de la ciutat, es visionaran dos curts i es farà una activitat paral·lela. Les activitats que acompanyaran les projeccions aniran relacionades amb les lluites que es viuen en països com Síria, el Kurdistan i el Tíbet. A cada projecció, el públic podrà votar els curts que més els agradin.

El dissabte 24 d’octubre a les onze del matí, l’espai ETC acollirà la projecció contínua dels dotze curts de la secció oficial. I a les set del vespre tindrà lloc la festa final del festival amb l’actuació de Joan Colomo, moment en què també es lliuraran els premis i es procedirà a la projecció dels curts guanyadors. Guillem Roma i Santi i Mariona Duet, també a l’ETC, posaran el punt final a la vetllada amb un concert.

Entre les novetats, el certamen incorpora enguany una secció no competitiva amb divuit treballs més que es podran veure el 25 al matí. ‘Per nosaltres són igual de finalistes que els de la secció oficial’, deia Amargant, tot i que per les dimensions del festival no s’han pogut fer un lloc entre els que es presenten a concurs. Entre les novetats, Amargant feia notar que també es podran veure tres llargmetratges.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor