El festival Poesia i + reivindica la força de la paraula, la trobada i tot allò que és efímer

  • Hi ha un important desembarcament de creadors de les Illes · S’inaugura avui amb l’actor Toni Gomila recitant els poemes d’Andreu Gomila · Organitzat per la Fundació Palau de Caldes, el festival s’allargarà fins el diumenge 11 de juliol

VilaWeb

Text

Montserrat Serra

29.06.2021 - 21:50

Del 30 de juny a l’11 de juliol la poesia, en totes les formes, sonarà en nou espais del Maresme, en el setzè festival Poesia i +, que organitza la fundació Palau de Caldes d’Estrac. Any rere any es consolida aquesta proposta com un dels festivals de poesia imprescindibles, perquè conté una programació arriscada, sorprenent, amb veus emergents d’arreu dels Països Catalans.

Hem demanat a Eduard Escoffet, director del festival, que ens expliqui on ha volgut posar els accents enguany i què reivindica. També li hem demanat que ens assenyali els espectacles i les propostes més destacats. Ha explicat per a VilaWeb:

“Si l’any passat reivindicàvem la poesia com a bàlsam, com a cura, com a acompanyament íntim, en uns moments d’incertesa, en uns moments difícils, perquè tot just sortíem del confinament, aquest any volem reivindicar la trobada i l’espai comú, la celebració i la festa fins i tot. Continuem vivint moments difícils, en què la incertesa encara sura en l’ambient, en què la situació econòmica és tan complicada per a tanta gent, en especial de l’àmbit de la cultura… Però nosaltres ens volem anticipar al futur: volem anticipar un futur de certa alegria i reivindicar la presència física, la trobada. També reivindicar la poesia com una casa oberta a tothom, on tothom hi és benvingut. Per tant, un festival obert a tota mena de públics.”

El festival no retransmetrà cap actuació en streaming, tot serà presencial

“I aquesta idea de la trobada també ens serveix per reivindicar que l’any passat hi vam ser, que vam aconseguir fer el festival en directe, amb presència de públic i també en streaming, però que aquest any abandonem l’streaming, perquè no és una cosa que va arribar per quedar-se sinó que va ser circumstancial, i ens afirmem en la presència física. Volem reivindicar la màgia que es genera en determinats espais, amb determinats artistes i en determinats moments. Aquella màgia de l’efímer.”

“La imatge d’aquest any del festival amb la gent fent pícnic vol esperonar el públic perquè vingui al festival a gaudir-ne. I tot i que la casa està en flames, perquè la situació és la que és, hi ha motius per a la celebració. Això és el que vol reivindicar el festival.”

“Poesia i + parteix de la poesia per expandir-se cap a moltes altres disciplines. Tot s’articula al voltant de la força de la paraula i la força del que és efímer. No volem només que la gent vingui a veure una sèrie d’artistes, sinó que volem que experimenti una manera de ser, que tingui unes experiències concretes, tot reivindicant el patrimoni natural del Maresme.”

Reivindicar el patrimoni natural, vinícola i creatiu del Maresme

“I en aquesta idea de celebració, per primera vegada oferim unes ampolles de vi blanc i de vi negre amb l’etiqueta ‘Poesia, el vi del Maresme’, un vi de la Denominació d’Origen Alella, fet pel celler Bouquet d’Alella, perquè el vi és una manera de compartir i perquè el Maresme és una zona vinícola important. I hem fet unes copes amb el nostre lema que és ‘Més poesia, si us plau!’. Que el festival aporti un vi per compartir és una manera de reforçar el valor de la trobada, de la presencialitat.”

“De la mateixa manera que ens hem adonat que som una societat fràgil, la paraula també és fràgil perquè de la paraula dita sovint no en queda constància, però té una força, una energia que deixa empremta i això ho sap bé el públic fidel al festival. El que sempre ens sorprèn és que és un festival amb un públic molt divers, interessat per la poesia, però també per moltes altres coses, en la creació contemporània, i és un públic molt fidel. Enguany hem exhaurit l’abonament a cegues en quaranta-vuit hores, sense haver anunciat tot el programa. Esperem estar a l’altura de les expectatives.”

“Hem preparat un programa ple de petites perles, amb alguns noms coneguts, però sobretot amb noms emergents, tant del món de la poesia com de la música; propostes que intenten ampliar el paisatge cultural, sigui perquè presenten propostes noves, sigui perquè hi ha creuaments interdisciplinaris, sigui perquè anem ampliant llengües i accents, enguany amb dues autores gallegues i una d’andalusa.”

“De la programació d’enguany, en destacaria que hi ha un gran desembarcament d’autors mallorquins, des d’alguns noms molt coneguts com Joan Miquel Oliver fins a veus emergents com Maria Jaume. Mallorca sempre ha estat molt present al festival, però aquest any té un rerefons mallorquí molt important. També tenim l’estrena de l’espectacle d’Andreu Gomila, amb Toni Gomila i la col·laboració d’Eduard Iniesta, així com l’actuació de Salvatge Cor.”

Algunes perles del programa

“El gruix de la programació són autors en llengua catalana [consulteu tot el programa]. La sessió inaugural a Canet avui, 30 de juny, l’obrim amb tres propostes: la de Toni i Andreu Gomila, que ja hem comentat, seguida del nou projecte poètic Silvie Rothkovic + Nunavut: la poetessa, sempre discreta, però amb una veu contundent i molt personal, actua amb el músic Jan Garrido, líder del grup Xiula. I tancarà el grup Marala, amb tres cantants (una de valenciana, una de principatina i una de balear) i en col·laboració amb el celler Vall-Llach i el certamen Terra i Cultura, on s’atorga el premi Miquel Martí i Pol. L’any passat Marala va quedar finalista del premi.”

“Més coses: hem obert nous espais, com ara l’església de Santa Maria de Caldes d’Estrac, l’antic escorxador de Mataró, el parc dels Germans Gabrielistes de Sant Vicenç de Montalt i la Cella Vinaria de Teià. El festival reivindica així un patrimoni i uns espais especials del Maresme.”

“Hi ha una presència important d’autors joves, perquè crec que es produeix una transformació amb diverses fornades potents de la poesia catalana. Hem volgut portar poetes que no apareixen d’una manera habitual: per exemple, Laia Llobera, que té una veu amb certes ressonàncies religioses, que, amb Ferran Palau, també amb ressonàncies místiques, actuaran a l’església de Santa Maria. A la Nit de Poetes hi haurà la Míriam Cano, per a molts una de les grans poetes actuals. Tenim gent jove del Maresme com la Chantal Poch i l’Adrián Salcedo, perquè el Maresme és un territori ple de virtuts a vegades poc reconegudes, com ara que és un territori creatiu. De fet, hi ha dues propostes maresmenques més, que s’han gestat al Konvent de Berga: la P de carn: acció poètica en tres actes de la companyia la Tropical, i l’actuació de Neus Borrell i Bru Ferri.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor