02.02.2018 - 02:00
Barcelona va inaugurar ahir per segon any el Festival Oui! de teatre en francès, que oferirà obres contemporànies d’autors francòfons de l’estat francès, el Quebec, Bèlgica, Suïssa, el Senegal i Romania. Durant onze dies, les sales de l’Institut del Teatre, la Caldera, l’Almeria Teatre i l’Institut Français seran l’escenari de nou espectacles reivindicatius que tractaran temes com el capitalisme, l’evolució de la condició femenina, l’abandonament, l’ecologia i la manipulació.
Les obres aniran acompanyades de sobretítols en català o castellà, menys en el cas de les de l’Institut Français, i són inèdites a casa nostra. Després de cada funció hi haurà col·loquis en què el públic podrà parlar amb els actors, els directors i, en la majoria dels casos, amb els autors per fer un intercanvi d’idees i reflexionar sobre el missatge de l’obra que han vist. A més, en paral·lel a les representacions, s’oferiran lectures dramatitzades, taules rodones i tallers d’escriptura.
‘Et pendant ce temps Simone Veille’ va obrir ahir el festival a l’Institut Français amb una funció que mira l’evolució de la dona de generació en generació des d’un punt de vista còmic. En un pla més crític, demà s’estrenarà ‘Les intrépides’, cinc peces curtes escrites per les actrius que representaran textos sobre política, societat, covardia, corrupció i violència masclista.
La romanesa Alexandra Badéa és l’autora de ‘Pulverisés’, una obra guardonada amb el Gran Premi de la Literatura Dramàtica del Centre Nacional de Teatre. La representació posa èmfasi en la pressió dels empresaris cap als treballadors arreu del món i s’estrenarà diumenge. Per la seva banda, Hugo Paviot explica a ‘La Mante’ la història d’un pintor que ja no pot mirar la seva musa perquè li recorda la mare, i es podrà veure els dies 6 i 7 de febrer.
Un títol destacat d’aquest cicle de teatre en francès és ‘Le quatrième mur’, una adaptació de la novel·la homònima de Sorj Chalandon, que va rebre el premi Goncourt des Lycéens 2013 atorgat pels estudiants d’instituts de l’estat francès. Luca Franceschi dirigeix l’obra que narra la història d’un director de teatre que munta un espectacle al Líban amb actors trets del camp de batalla. Aquesta circumstància dóna als enemics l’oportunitat de dialogar.
Tot i la profunditat de la crítica del festival, el públic familiar també podrà gaudir de dues obres igualment reivindicatives però des d’una posició més infantil. ‘Odysséus Plastok’ presenta el viatge d’un petit plàstic llançat al pati d’una escola que acaba en un setè continent fet de deixalles; es podrà veure avui, demà i diumenge a l’Almeria Teatre. Divendres que ve serà el torn de la quebequesa ‘Deux pas ves les étoiles’, una reflexió sobre els somnis.
La faula ‘Les deux frères et les lions’ i ‘Un démocrate’, una biografia del nebot de Freud, tancaran el cicle amb les darreres funcions el 10 i l’11 de febrer, però els organitzadors ja han preparat un nou festival, aquesta vegada a l’estat francès. ‘Barcelona en scène a Paris’ tindrà lloc durant la primera quinzena d’abril i comptarà amb els autors Josep Maria Miró i Pau Miró, que presentaran ‘Le principe d’Archimède’ i ‘Buffles’. D’altra banda, el director Sergi Belbel també tindrà el seu paper en una classe magistral a París.