23.03.2017 - 02:00
En la literatura contemporània hi ha molts gèneres dedicats a explorar i reflexionar sobre el passat: la novel·la històrica, la novel·la negra, les biografies… ‘Escriure el passat’ és el fil conductor del festival MOT d’enguany, que arrenca avui a Olot i continuarà el cap de setmana vinent a Girona. El festival es manté fidel a l’objectiu principal: fomentar la lectura tot acostant al públic autors de primera línia. Enguany, fins a l’1 d’abril, s’hi podran veure i escoltar una quinzena de converses i espectacles, amb autors internacionals de renom, com ara Patrik Deville i Mathias Énard, i també Carme Riera, Albert Sánchez Piñol, Ramon Solsona i Bernardo Atxaga.
El festival comença avui a Olot amb una conversa entre Sergi Belbel, Josep Maria Mestres i la comissària del Festival, Mita Casacuberta, centrada en el tractament que fa el teatre del passat. En seguirà una altra entre Almudena Grandes i Anna Maria Garcia sobre la fascinació que desperta, vuitanta anys després, la guerra de 1936-1939. Demà Antoni Serés, Ramon Solsona i Bernat Puigtobella parlaran sobre excavar el temps a través del llenguatge, i Emili Manzano i la novel·lista francesa Kenizé Mourad sobre el poder de la literatura per a resituar el passat col·lectiu.
També hi haurà l’escriptora Carme Riera, que explicarà l’experiència a l’hora de narrar el passat en la seva obra literària, que toca temes tan diversos com ara els xuetes mallorquins, el franquisme i la vida de l’arxiduc Lluís Salvador d’Àustria. Ferran Mascarell conversarà amb Patrik Deville sobre el seu ambiciós projecte de recrear la història de la modernitat i la vetllada culminarà amb l’espectacle músico-literari Les darreres paraules, inspirat en l’última novel·la de Carme Riera.
La segona part del festival es farà entre el 30 de març i l’1 d’abril a Girona. L’escriptor gallec Manuel Rivas hi reflexionarà sobre escriure contra l’extinció i l’oblit, Gemma Ruiz i Patrícia Gabancho parlaran sobre nissagues, Bernardo Atxaga i Albert Sánchez Piñol sobre les marques del temps i Joan-Daniel Bezsonoff i Mathias Énard sobre ponts entre cultures.