El festival MOT reflexiona sobre escriure el passat entre Olot i Girona

  • Patrik Deville, Mathias Énard, Bernardo Atxaga, Carme Riera, Albert Sánchez Piñol i Ramon Solsona són alguns dels autors que intervindran en el festival

VilaWeb

Redacció

23.03.2017 - 02:00

En la literatura contemporània hi ha molts gèneres dedicats a explorar i reflexionar sobre el passat: la novel·la històrica, la novel·la negra, les biografies… ‘Escriure el passat’ és el fil conductor del festival MOT d’enguany, que arrenca avui a Olot i continuarà el cap de setmana vinent a Girona. El festival es manté fidel a l’objectiu principal: fomentar la lectura tot acostant al públic autors de primera línia. Enguany, fins a l’1 d’abril, s’hi podran veure i escoltar una quinzena de converses i espectacles, amb autors internacionals de renom, com ara Patrik Deville i Mathias Énard, i també Carme Riera, Albert Sánchez Piñol, Ramon Solsona i Bernardo Atxaga.

El festival comença avui a Olot amb una conversa entre Sergi Belbel, Josep Maria Mestres i la comissària del Festival, Mita Casacuberta, centrada en el tractament que fa el teatre del passat. En seguirà una altra entre Almudena Grandes i Anna Maria Garcia sobre la fascinació que desperta, vuitanta anys després, la guerra de 1936-1939. Demà Antoni Serés, Ramon Solsona i Bernat Puigtobella parlaran sobre excavar el temps a través del llenguatge, i Emili Manzano i la novel·lista francesa Kenizé Mourad sobre el poder de la literatura per a resituar el passat col·lectiu.

També hi haurà l’escriptora Carme Riera, que explicarà l’experiència a l’hora de narrar el passat en la seva obra literària, que toca temes tan diversos com ara els xuetes mallorquins, el franquisme i la vida de l’arxiduc Lluís Salvador d’Àustria. Ferran Mascarell conversarà amb Patrik Deville sobre el seu ambiciós projecte de recrear la història de la modernitat i la vetllada culminarà amb l’espectacle músico-literari Les darreres paraules, inspirat en l’última novel·la de Carme Riera.

La segona part del festival es farà entre el 30 de març i l’1 d’abril a Girona. L’escriptor gallec Manuel Rivas hi reflexionarà sobre escriure contra l’extinció i l’oblit, Gemma Ruiz i Patrícia Gabancho parlaran sobre nissagues, Bernardo Atxaga i Albert Sánchez Piñol sobre les marques del temps i Joan-Daniel Bezsonoff i Mathias Énard sobre ponts entre cultures.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor