23.07.2016 - 02:00
Les Coves de Salnitre de Montserrat (Collbató) esdevenen escenari de la música de l’Índia. El festival Gong, dedicat a les noves sonoritats, aquest any aposta pels sons hindus. Avui i demà les coves faran de caixa de ressonància natural de quatre concerts, un espectacle i una conferència.
Ta Lola Perez inaugura avui a les 19.30 el Gong 2016presantant el seu darrer treball: TÂ, inspirat en la muntanya de Montserrat a les sala major de les coves. La seguirà Parvata (muntanya en sascrit), un dels espectacles més destacats creats exclusivament per ser interpretat a l’interior de la cova. Güngur és l’associació cultural que executarà l’actuació a partir del sarod, la tabla, el pakhawaj i la veu, acompanyats de la dansa de set ballarins.
També actuarà avui Spirit Bird amb el concert que tracta la música com un recurs del silenci i no al revés: Let Silence Sspeak a la terrassa del Gong oberta a la muntanya. L’actuació vol evidenciar que el silenci és l’expressió sonora més eloqüent. En el mateix sentit, passarà per la terrassa Astralic Tree amb Astralic, el viatge, un espectacle que fusiona instruments com el didjeridú i la flauta indígena amb cants sagrats i mantres.
Ara bé, el plat fort de demà serà el concert de Pi-27, el nou projecte musical de TaHaDi que inclou un quartet de corda de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) . El concert fusiona l’acústica antiga -didjeridú, tabla hindú i hang-, amb sonoritats modernes- guitarra acústica, Chapman Stick, guitarlele-.
A més, la monja benedictina Teresa Forcades farà una xerrada titulada Montserrat: natura, cultura i espiritualitat, vinculada a la primera edició de la fira Montserrat Inspira, que se celebra a Collbató aquest mateix cap de setmana.
Músiques del món en un entorn idíl·lic
El Gong presenta músics de formació, procedència i influències diverses, que utilitzen com a medi d’expressió instruments totalment nous i, per tant, inusuals en els llenguatges musicals convencionals. I els concerts es fan en unaa cavitat d’uns 500 m de llargada, entre un conjunt de galeries, sales i passadissos del segle XVIII. I a la meitat del XIX van ser visitades per personatges il·lustres com per ara Antoni Gaudí, a qui les formes de les estalactites i estalagmites van servir d’inspiració per a les seves obres arquitectòniques.