19.01.2018 - 02:00
Sant Antoni, la primera gran festivitat de l’any, es viu d’una manera peculiar a Santa Pau. Aquest cap de setmana els habitants del poble celebraran la Fira del Fesol, dedicada a aquest aliment característic de la zona, amb degustacions organitzades pels restaurants especialitzats del municipi i de la rodalia.
La producció de fesols a la Garrotxa es va començar a recuperar a final dels anys vuitanta. Aquest aliment havia estat part de la rotació de conreus pròpia de la comarca i sovint s’aparellava amb el blat de moro, però la industrialització de les professions va eclipsar la tradició fins que, per iniciativa d’alguns pagesos, es va tornar a conrear.
Aquest llegum amb Denominació d’Origen Protegida, emprat normalment en receptes més tradicionals, serà l’ingredient principal dels tastets variats que setze restaurants oferiran diumenge a la plaça Major a partir de les 12.00. A la fira hi haurà productes convidats: els iogurts de La Fageda i el Vermouth Yzaguirre de Reus, a més del fajol de Batet de la Serra i la castanya de Viladrau, que acompanyaran un aliment tan arrelat a la terra com el fesol.
Un repertori ampli, des de cassoles tradicionals a les elaboracions més inversemblants, servirà per a mostrar al món la versatilitat del fesol. Un dels plats més sorprenents d’aquesta festa és la trufa de xocolata blanca amb fesols de Santa Pau, del restaurant Can Daina. També es podrà gaudir de la cuina volcànica de la Garrotxa amb els fesols de Santa Pau amb botifarra esparracada de l’Hostal dels Óssos.
Diumenge a les 13.00 es lliurarà el Fesol d’Or 2018, un guardó que premia la dedicació d’una persona o entitat a aquest llegum. A més, el fesol serà el protagonista d’una exposició fotogràfica de Joan Brossa sobre les eines i el conreu d’aquest llegum a Santa Pau. L’exhibició es podrà veure a la placeta que hi ha davant l’ajuntament.