03.07.2016 - 02:00
L’Espai Thyssen de Sant Feliu de Guíxols s’endinsa en la fascinació per l’oest llunyà dels artistes del SXIX amb la mostra La il·lusió del Far West. L’exposició, que es pot veure fins al 30 d’octubre incloure inclou Sant Feliu de Guíxols al circuit Thyssen i està previst que tingui un museu permanent tot l’any.
La mostra rememora des de les empremtes dels primers conqueridors espanyols del segle XVI fins a l’imaginari que s’ha popularitzat en gran mesura per la difusió cinematogràfica del gènere del western. Per construir aquest relat, l’exposició presenta mapes d’època, pintures, escultures, gravats, aquarel·les i objectes antropològics que mostren la idealització d’un territori. El Far West passa a ser el context per a la projecció dels somnis i les pintures mostren un Nou Món entre l’antropologia i la fantasia.
Els paisatges del Mississipí, la terra incògnita, les grans planúries i la vida del dia a dia de les tribus índies són protagonistes de la mostra. Els guerrers, els tipis i el paper de la dona es plasmen als diferents olis i gravats que s’exposen. Les peces són obra de referents americans com Karl Bodmer, George Catlin, Henry Lewis, Albert Bierstadt, Charles Wimar o Frederick Remington.
La Col·lecció Carmen Thyssen i el Museu Thyssen-Bornemisza conserven les úniques obres d’art de l’Estat Espanyol que il·lustren aquest episodi de la història americana. La il·lusió del Far West també plasma l’atracció que el cinema va sentir per aquesta terra i tot dedica un espai als cartells de westerns.
L’espai Thyssen té l’objectiu d’esdevenir un museu permanent a la ciutat, que aculli una mostra representativa de la pintura catalana dels segles XIX i XX per evitar que grans pintors caiguin a l’oblit. Per això, es proposen obrir, amb l’ajuda de l’Ajuntament, un museu el 2019.