07.09.2017 - 14:06
La impressió 3D de pell humana arribarà a Espanya a principis de 2018
BARCELONA 7, (EUROPA PRESS)
El cap de servei de cirurgia plàstica i cremats de Vall d’Hebron i president del congrés European Burn Association (EBA), Dr. Joan Pere Barret, ha presentat un pla d’àmbit europeu, que ell mateix coordinarà, per donar una resposta efectiva davant una catàstrofe que superi les capacitats de llits de cremats crítics d’un estat membre.
Així ho ha explicat aquest dijous en una roda de premsa durant el dissetè congrés de l’EBA, celebrat en el Palau de Congressos de Barcelona del 6 al 9 de setembre i en la qual es debat sobre el tractament de pells cremades i la millora de cicatrius amb teràpies regeneratives, cèl·lules mare, noves pells conreades i la impressió 3D.
“El pla vol evitar situacions com la de Bucarest de fa dos anys, en la qual no va haver-hi una bona coordinació europea i va ser difícil organitzar un bon triatge, cosa que va tenir conseqüències dramàtiques”, ha explicat Barret, en referència a l’incendi en una discoteca de Bucarest l’octubre de 2015 que va causar 64 víctimes mortals.
El pla, que ja està redactat i roman a l’espera de noves reunions amb la UE per ser ratificat, contempla un protocol de triatge i derivació de malalts a altres estats i serà encapçalat per hospitals com Vall d’Hebron, referència en el sector de cremats a nivell internacional.
El doctor Barret, actual president del congrés de l’EBA, substituirá l’actual president de l’EBA, Naiem S. Moiemen, i també ocuparà el càrrec de presidència de l’associació durant els propers dos anys.
IMPRESSIÓ 3D
El doctor Barret ha afirmat que la impressió 3D de pell humana arribarà a Espanya a principis de 2018, a l’espera del segell d’aprovació de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps), previst per a finals d’any.
No obstant això, ha explicat que per imprimir pell humana amb capil·lars serà necessari esperar uns anys, ja que es preveu que s’aconsegueixi al llarg de la propera dècada, una característica que permetria a la pell guanyar pigmentació i protegir-se de la radiació solar.
Fins al moment, s’ha fet el tractament de cremades a partir de la pell conreada, formada per cèl·lules vives i materials orgànics que sorgeixen del laboratori de teixits, i la pell sintètica, aconseguida amb materials que ajuden a regenerar la pell a través d’operacions quirúrgiques i presenta una semblança molt similar a la pell humana.
“La pell conreada salva vides, ja que permet cobrir una part del cos molt ràpida però la qualitat és baixa. Per aconseguir bona qualitat és necessària la pell sintètica, que dóna la millor qualitat en cicatrius”, ha apuntat Barret sobre aquest tema.
CIRURGIA NO INVASIVA
Preguntat pel camí que recorrerà en els propers anys la cirurgia per tractar les cremades, Barret ha explicat que s’està anant cap a tractaments molt especialitzats i cap a una cirurgia molt individualitzada i poc invasiva.
“Es regeneren teixits mitjançant operacions quirúrgiques poc invasives, aportant teixits sintètics, fabricats per la indústria farmacèutica, o bé teixits biològics en teràpia avançada”, ha afegit.
El congrés, que acabarà dissabte i reunirà 800 participants dels cinc continents, coincideix amb el 50 aniversari de la unitat de cremats de la Vall d’Hebron.