El dolor crònic és la causa més comuna de discapacitat a Europa, segons un estudi de l’Hospital del Mar

  • La principal causa d'incapacitat a l'estat espanyol és la depressió, seguida de l'artritis i l'ansietat

VilaWeb

ACN

12.01.2017 - 13:17
Actualització: 12.01.2017 - 13:38

El dolor crònic és la causa més comuna de discapacitat a Europa, segons un estudi de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) en què han participat 13.666 persones d’entre 18 i 64 anys de deu països europeus. El treball, publicat a la ‘Gaceta Sanitaria’, sosté que aquesta és ‘la principal causa i l’única que mantenen en comú les tres regions’ estudiades. Concretament, els investigadors han constatat que aproximadament el 15% dels europeus que van presentar algun episodi de discapacitat parcial o total durant l’últim mes va manifestar patir dolor crònic. Per regions, en els països del Centre-Oest i Sud d’Europa, els trastorns mentals són la principal causa de discapacitat i en els del Centre-Est ho són les malalties cardiovasculars i les cefalees i migranyes. A l’estat espanyol la principal malaltia associada a la discapacitat total és la depressió, seguida de l’artritis i l’ansietat.

El treball es va realitzar en 10 països europeus que es van agrupar en tres regions diferents: Centre-Oest (Bèlgica, França, Alemanya, Holanda i Irlanda del Nord), Sud (Portugal, Espanya i Itàlia) i Centre-Est d’Europa (Bulgària i Romania).

Gairebé un de cada deu europeus (el 9,5%) va declarar haver patit almenys un dia de discapacitat total l’últim mes, és a dir, sentir-se incapacitat totalment per realitzar les seves tasques diàries, mentre que el 18% va manifestar haver patit alguna limitació parcial. Els resultats mostren que els trastorns mentals i físics van contribuir en el 62,6% dels casos de discapacitat total i en el 46,6% de la discapacitat parcial dels europeus. Segons Jordi Alonso, investigador de l’IMIM, i Gabriela Barbaglia, investigadora de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), ‘és important millorar la prevenció, el diagnòstic i el tractament de les malalties mentals en la població en edat de treballar, ja que van associades a un major risc de desenvolupar malalties físiques cròniques i a una proporció molt important de discapacitat total i parcial’.

Els resultats d’aquesta macroenquesta revelen diferències significatives entre les diferents regions europees. Així, mentre el dolor crònic, l’ansietat i la depressió expliquen al voltant de la meitat dels casos de limitació total en el Centre-Oest (46,3%) i al Sud d’Europa (53,8%); al Centre-Est del continent les principals causes, en un 48% dels casos, són el dolor crònic, les malalties cardiovasculars i la migranya o mal de cap. La diferència més gran entre les tres regions s’observa en la petita proporció de discapacitat total per desordres mentals al Centre-Est (del 9,8%) en comparació amb les altres dues regions (del 27,5% al Centre-Oest i del 36,3% al Sud d’Europa).

Per regions, al Centre-Oest d’Europa la principal causa de discapacitat total és l’ansietat, present en el 21,8% dels casos reportats pels participants en aquest estudi. El segueixen el dolor crònic (15,6%) i altres dolències físiques (17,9%). En el cas del Sud del continent, on es troba l’estat espanyol, la principal malaltia associada a la incapacitat total és la depressió, present en un de cada quatre casos (24,4%), seguida de l’artritis (16,9%) i l’ansietat (16,8%).

Bulgària i Romania, els dos països que representen al Centre-Est d’Europa, són els que més es desmarquen de la resta d’integrants de la Unió Europea pel que fa a les malalties causants de la incapacitat total. En tots dos, la causa principal és el dolor crònic, present en un 18% dels casos, seguit de les malalties cardiovasculars (17,5%), la migranya o el mal de cap (12,5%) i altres dolors físics (12,9%). Els desordres mentals presenten molt poca influència en la incapacitat total de búlgars i romanesos: l’ansietat només representa el 6,7% i la depressió el 3,5% del total de casos.

Els investigadors expliquen que hi ha pocs estudis sobre discapacitat autoreportada a Europa. Amb aquest treball volen reiterar la necessitat de realitzar més estudis prospectius que permetin conèixer com s’avança en polítiques de salut pública mental a Europa.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor