21.08.2015 - 14:00
|
Actualització: 21.08.2015 - 17:25
El secretari general del Diplocat, Albert Royo, ha dit a la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) que no era interès de ningú que Catalunya sortís de la UE perquè hauria implicat ‘el col·lapse de l’euro’. En conseqüència, ha recordat que Catalunya representava el 2,1% del PIB europeu i que era ‘un contribuent net’. Per tot això, Royo creu que ‘allò més raonable’ és que un cop Catalunya aconsegueixi el mandat democràtic, s’obri un període de negociació política amb l’estat espanyol i la UE. El diplomàtic també ha afirmat que els constava que uns quants estats europeus estan en contacte amb el govern espanyol per tractar la qüestió catalana i que els sobta ‘la manca de cintura’ per a resoldre el conflicte.
Albert Royo, que ha participat en un curs a la Universitat Catalana d’Estiu, a Prada de Conflent, ha explicat que si fins ara el Diplocat s’havia centrat a fer campanya pel dret de decidir del poble català a escala internacional, en cas d’una victòria de l’independentisme el pròxim 27-S començaria una ronda de negociacions per a ‘aplicar el mandat democràtic’ sorgit de les urnes i assegurar la continuïtat de Catalunya dins la UE. ‘Som realistes i sabem que les coses no es poden fer de la nit al dia i que caldran mesos per a negociar les capacitats institucionals i desenvolupar-les per tal que des del dia u Catalunya tingui un control efectiu dels poders i exerceixi com a estat independent’, ha afirmat.
Sobre les negociacions, Royo ha admès que ja hi havia canals oberts amb les cancelleries principals’ per a trobar la millor manera d’aplicar aquest mandat que afectava el conjunt de la UE. Tot i reconèixer que els estats europeus no entraven al detall, sí que han demanat ‘un mandat democràtic clar’ per asseure’s a una taula de negociacions i que, un cop s’assolís, preveia una negociació per a evitar la sortida de Catalunya de la UE i el ‘col·lapse de l’euro’. Royo ha recordat que Catalunya representava el 2,1% del PIB europeu i que la l’economia tenia molt més pes que la de països com ara Grècia o Finlàndia, per exemple. ‘El més raonable és que s’imposi una negociació política perquè a ningú no li interessa que Catalunya abandoni la UE’, ha reblat.
El cap de la diplomàcia catalana ha destacat que tot i els missatges ‘negatius i amenaçadors’ del govern espanyol, els estats europeus adoptarien una posició ‘pragmàtica’ a l’hora d’abordar una independència hipotètica de Catalunya. Un pragmatisme, ha afegit, que es traduiria, com apunten uns quants experts, en un període de transició de dos anys en què Catalunya, fins que s’assolís un acord, seria regida pel dret europeu.
Per acabar, Royo ha avançat que el Diplocat, com ja va fer el 9-N, havia convidat una delegació parlamentària internacional perquè seguís la campanya electoral i les eleccions del 27-S. ‘El propòsit és que visquin l’ambient de la campanya i que entrin en contacte amb els actors’, ha explicat.
Heus ací les declaracions que ha fet Albert Royo a Prada: