20.06.2018 - 15:49
|
Actualització: 20.06.2018 - 16:45
A quarts d’onze del matí, la batllessa de Badalona, Dolors Sabater, és a la porta de l’ajuntament, serena, esperant que arribi Ada Colau. Del balcó penja la pancarta amb el lema ‘Llibertat preses i presos polítics’, amb el llaç groc. ‘Com us sentiu?’ ‘Estic forta’, contesta Sabater, sense perdre el somriure plàcid. La tensió la tenen els altres, els qui la fan fora. Les dues batllesses pugen al despatx per fer pinya durant un quart d’hora. Solidaritat entre dues dones d’esquerres, veïnes metropolitanes, amb regust de precampanya electoral. A la sortida, Colau es demana com pot ser que el PSC faci fora un govern d’esquerres, i més després del canvi de govern a Espanya. La pregunta tindrà resposta ben aviat, però ella no s’espera i se’n va corrents.
Poca estona després entra amb el rictus seriós el futur batlle del PSC, Álex Pastor, acompanyat dels seus dos regidors, amb els quals pretén governar una ciutat metropolitana de més de 200.000 habitants. Un desafiament que ha d’aguantar un any, fins a les municipals del maig de l’any que ve. Alguns xiulets, però encara hi ha poca gent a la plaça. Cap al migdia ja és plena, amb estelades i cartells de ‘Dolors, mai caminaràs sola’. Esperen l’arribada de Xavier García Albiol, però ho fan en va. El dirigent del PP s’ha llevat ben d’hora ben d’hora i ha entrat a l’ajuntament abans de les nou del matí, clandestinament, amb la plaça buida, per evitar-se una xiulada.
Des de la mesa d’edat, llegeixen la proposta de moció censura, en castellà, presentada pel PSC, que es justifica dient que Sabater no va tenir prou majoria per a aprovar el pressupost. Prometen un nou govern que tingui com a única prioritat Badalona i govern de portes endins. Un missatge contra el compromís de la batllessa amb el procés independentista. Li retreuen que s’hagi mullat. Aquí la política local té poc a veure amb una moció que també està signada pel PP i Ciutadans, tot i que va bé com a coartada del PSC. Una aliança que alguns consideren contra-natura però que no ho és tant: els uneix l’espanyolisme. La política local és secundària.
El candidat Álex Pastor defensa la seva candidatura repetint que la batllessa no ha respectat la ‘neutralitat, el pluralisme i la convivència’ de Badalona. En el discurs, evita d’explicar que té els vots del PP i de Ciutadans per a ser batlle, i tampoc no explica a canvi de què. El PSC va començar la legislatura donant suport a Dolors Sabater, però Pastor considera que la batllessa va trencar el pacte quan no va mantenir ‘la neutralitat institucional’ encapçalant totes les iniciatives independentistes. ‘Badalona no és independentista’, adverteix Pastor. Tampoc no és socialista, perquè té tres regidors. Com a mínim, el PP en té deu. Amb aquests tres regidors haurà de governar fins a les municipals de l’any que ve, perquè en teoria el PP no entra al govern. ‘No és gaire temps’, admet Pastor, però suficient per a arribar a grans acords i treballar per la convivència. ‘Més inversió i menys gesticulació, més escoltar els veïns i menys estripar sentències a la porta de l’ajuntament’, diu el socialista, disparant contra el regidor de la CUP José Téllez.
Feta la intervenció política, obre el seu perfil biogràfic i recupera el castellà per recordar: ‘Sóc fill de Sant Roc, socialista des que tinc consciència política i vull un ajuntament dels que matinen, hi deixen la pell i treballen per a tothom.’ Un al·legat de regust guerrista, amb to descamisat, per intentar fer-se perdonar el pacte amb la dreta. Però acaba i només l’aplaudeixen els seus regidors. Els socis esperen el seu moment.
La rèplica de Dolors Sabater és contundent en el fons però suau en les formes, evitant expressament de tensar el ple. Reivindica la gestió dels ajuntaments del canvi, que ‘són resultat dels moviments populars del 15-M i del sobiranisme’, un còctel insuportable per al PP i Ciutadans. Porta escrita la intervenció, perquè té moltes coses a explicar, totes les que ha fet. Lamenta que no sigui la ciutadania qui validi la gestió del seu govern a les eleccions, i que un pacte de despatxos posi fi al seu mandat. Un pacte, segons Sabater, que no té programa, i lamenta que el candidat del PSC no hagi volgut reunir-se amb ella per parlar. Només amb una abstenció dels socialistes, el govern de Badalona hauria aprovat el pressupost i no hi hauria hagut moció de censura. Per tant, les raons del PSC deuen ser molt profundes. Però per Sabater, el resultat és que la moció de censura ‘obre la porta perquè Xavier García Albiol torni a la batllia’. Un polític, recorda, que el Consell d’Europa ha qualificat de xenòfob, que treballa per ‘la segregació i l’exclusió, que treballa per dividir els ciutadans i les ciutadanes per raons d’ideologia i creença’ i que pertany ‘al partit més corrupte d’Europa’.
En el discurs, també s’esplaia amb la cantarella de la neutralitat institucional que li retreu l’oposició, pel seu independentisme, i es demana si ser neutral ‘és ser al costat de l’opressor’. Recorda que mai no ha entrat en la guerra de banderes, tot i que l’espanyola també pot ‘ferir’ una part dels badalonins, perquè la ciutat té altres prioritats, com els desnonaments, com més va més freqüents. Recorda al PSC que quan van penjar la pancarta demanant pensions dignes no van dir res. Tampoc no era neutral, aquella reivindicació. Però no cal que s’escarrassi, perquè la sentència ha estat dictada, i Dolors Sabater acaba la intervenció reivindicant que ‘sí que es pot’ governar des dels ajuntaments pel canvi, mentre la sala de plens esclata en aplaudiments, perquè hi ha una majoria de públic fidel a l’actual majoria.
Quan acaba la batllessa, hi ha un torn per tots els grups, amb Xavier García Albiol com a traca final. És el gran guanyador de la moció de censura, perquè Ciutadans, a Badalona, només hi té un regidor. Els deu del PP seran els qui mouran les peces per intentar que d’aquí a un any Albiol pugui tornar a ser batlle. En un to irònic, ha dit que el PP tenia un ‘gran dilema’ entre donar al PSC la batllia ‘temporalment’ o fer fora la batllessa de la CUP, en referència a Sabater, que ‘ha posat la ciutat al servei del procés independentista’. Fins i tot, s’ha permès d’humiliar els socialistes recordant-los la ‘vergonya i irresponsabilitat’ del suport de l’any 2015 a Sabater. Els ha recordat que només tenen tres regidors per a vuit àrees de govern i els ha retret que el candidat Álex Pastor hagi estat ‘amagat’ per no explicar el seu programa. I per si hi havia cap dubte, els ha recordat que el PP va guanyar les eleccions i confia tornar-ho a fer a les municipals de l’any que ve, a les quals concorrerà com a candidat. Per tant, la cessió de la batllia és ‘temporal’.
Quan era a punt d’anunciar el vot del PP, Albiol s’ha permès una nova humiliació, i ha demanat que se suspengués el ple per reflexionar sobre el ‘dilema’ del vot del seu grup. La mesa ha admès la petició en un ambient en què es barrejava l’estupefacció, la indignació i la perplexitat, sobretot dels socialistes, que per uns minuts no sabien què passaria. Quan s’ha reprès el ple, no hi ha hagut sorpreses i el PP i Ciutadans han votat a favor de la moció de censura, tal com era previst. El primer a felicitar el nou batlle, Álex Pastor, ha estat García Albiol, en un gest calculat per demostrar qui manarà a partir d’ara a Badalona.