16.03.2023 - 16:58
Recitals, tallers d’escriptura, maratons de lectura, competicions de haikus i espectacles i jocs al voltant de la paraula ompliran les biblioteques, centres cívics, casals, ajuntaments, xarxes socials i altres espais al voltant del 21 de març amb motiu del Dia Mundial de la Poesia 2023. La diada, que promouen la Institució de les Lletres Catalanes i la Federació Catalana d’Associacions i Clubs Unesco, tindrà enguany com a protagonista el Rector de Vallfogona, del qual es commemoren els 400 anys de la seva mort. Amb la tria del seu poema ‘Tant si baixes la vista vers la immunda’, es vol reivindicar l’actualitat i vigència de la seva obra, plena de sarcasme, ironia, insolència, crítica i art.
El poema s’ha traduït a 24 llengües de tot el món, incloent la llengua de signes i el Braille, i el dia 21 es difondrà en nombroses accions poètiques, presencials i a les xarxes, d’arreu del país. L’acte central se celebrarà al vespre en el CCCB de Barcelona, sota el títol ‘Sempre seràs un ase’, l’estirabot secular amb què conclou el poema commemoratiu, i oferirà diverses veus i propostes artístiques: una instal·lació de Flor Aliberti, una conversa entre Raül Garrigasait i Maria Garganté, un espectacle teatral de Marc Rosich, la interpretació musical de P.A.W.N. Gang, i la projecció de l’Auca del Rector de Vallfogona, de Marc Torrent i Josep Pedrals.
El Rector de Vallfogona
La celebració vol fer valdre la figura d’un autor molt popular però a la vegada força desconegut, del qual, com recorden els organitzadors, “tothom n’ha sentit a parlar però hi ha poca gent que sàpiga exactament qui és”. Una contradicció que es pot explicar per la complexitat de la seva figura, en la qual es combinen tres facetes: la del personatge històric, Francesc Vicent Garcia (1579-1623), sacerdot a Vic i després rector de Vallfogona; la del literat i gran poeta del barroc, i finalment, la de figura llegendària, que forma part de l’imaginari col·lectiu català, on apareix com el paradigma del clergue enginyós, murri i sorneguer i protagonista de nombroses anècdotes, la majoria sense base real.
Més d’un centenar d’activitats
A banda de l’acte al CCCB, biblioteques, clubs de lectura, escoles d’escriptura i d’ensenyament, casals, associacions i clubs Unesco i d’altres institucions s’afegeixen a la festa mundial de les paraules per reivindicar aquest gènere i els autors catalans i apropar-los a la ciutadania.
Les propostes són moltes i molt variades. Fins aquest moment, més d’un centenar inscrites al web de les Lletres Catalanes (si organitzeu un acte, el podeu inscriure a través d’aquest formulari). Entre les moltes iniciatives, destaquen una nova edició de Polis Poètica a Sant Adrià del Besòs (Casal Dalt de la Vila, 19 h), que organitza l’associació Unesco de la localitat, amb una primera part dedicada als poetes locals i una segona part d’homenatge a l’escriptora mallorquina Miquela Gralla.
A Tortosa, el Palau Oliver de Boteller acollirà un homenatge a l’escriptora ebrenca Zoraida Burgos amb motiu dels seus 90 anys; es llegiran alguns dels seus poemes i es representarà l’espectacle Blaus: la cançó blava de la Zoraida, inspirat en la seva vida. I del 20 al 23 de març, Arturo Gaya i Sergi Trenzano visitaran biblioteques comarcals d’Amposta, Móra d’Ebre, Tortosa i Gandesa amb Paraules urgents.
A Lleida, la Biblioteca Pública celebrarà també el Dia Mundial de les Persones amb Síndrome de Down, amb la lectura d’un manifest per part de Down Lleida, la lectura del poema commemoratiu a càrrec de CNL de Lleida, i un recital amb poesies de Josep Vallverdú i Rosa Fabregat.