El desplegament de la Llei catalana de FP, aturat dos anys després

  • Els sindicats lamenten que l'Agència segueixi sense adscriure's a una conselleria

VilaWeb
Redacció
25.06.2017 - 11:27

Els sindicats lamenten que l’Agència segueixi sense adscriure’s a una conselleria

BARCELONA, 25 (EUROPA PRESS)

El desplegament de la Llei de formació i qualificació professionals es troba “aturat” quan es compleixen dos anys de la seva aprovació, segons han assegurat a Europa Press fonts sindicals, que retreuen que l’Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya no s’hagi adscrit encara a cap departament.

La norma, publicada el 25 de juny de 2015 en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (Dogc) i consultada per Europa Press, estipulava que el Govern ha de desplegar en un termini de tres anys el contingut de la llei, i que la creació de l’Agència ha de tenir lloc durant el primer any.

La Generalitat va aprovar al desembre de 2016 el primer pla d’acreditació i qualificació professionals, que preveu una oferta de 7.900 places d’avaluació i acreditació de competències fins el 2018, en el marc del desenvolupament de la llei.

La llei de la FP estableix que l’estructura estigui composta per la Comissió Rectora del Sistema de Formació i Qualificació Professionals, adscrita a l’Conselleria de Presidència i de la qual formen part els departaments amb competències en FP i representants de les organitzacions empresarials i sindicals més representatives, que s’ha d’encarregar de la planificació estratègica del sistema i les grans línies de formació.

L’òrgan executor d’aquestes polítiques serà l’Agència Pública de Qualificació i Formació Professional, pendent d’adscripció a un departament per al seu desenvolupament, i en ella haurà d’integrar-se l’actual Consell Català de la Formació Professional, a més de crear-se consells sectorials.

El portaveu d’Ustec·Stes, Ramon Font, ha lamentat que l’Agència no s’ha engegat, i ha retret que amb aquesta indefinició d’en quina conselleria s’ha d’adscriure, cada govern pugui tenir la temptació de portar-la al departament que més li convingui.

En declaracions a Europa Press, ha assegurat que el sindicat opta per un model depenent d’Ensenyament, com succeeix en altres països, i ha lamentat que als partits polítics els costi definir-se, també a aquells que configuren el Govern.

MANIFEST FA UN ANY

Ustec·Stes, Aspepc·Sps i CGT van signar fa un any i mig un manifest en el qual demanaven l’adscripció a Ensenyament, en lloc de les opcions de fer-ho a Treball, Assumptes Socials i Famílies o Presidència.

El secretari de Comunicació i delegat de CGT, José Luís González, ha retret que la llei estigui parada en el seu desenvolupament, i ho ha atribuït en part a la feblesa del Govern, a part de criticar el discurs des de la Generalitat de potenciar la FP quan, al seu judici, cada vegada existeixen “menys recursos”.

El secretari general d’Aspepc·Sps, Xavier Massó, ha criticat que “amb prou feines s’hagi aplicat” la llei de FP i que l’Agència no s’hagi concretat, en el que aprecia falta de voluntat.

CC.OO. VEU “DESCOORDINACIÓ”

Des de CC.OO., el seu responsable de FP, Edu Requena, ha considerat “urgent” que s’activi l’Agència, s’ha mostrat desconcertat per la falta de desplegament de la llei més enllà del pla d’acreditació, i ha criticat la descoordinació entre les diferents consellerias amb competències.

Davant la “descoordinació” entre les diverses conselleries, ha advocat per que sigui Presidència qui assumeixi l’Agència com ha fet amb la Comissió Rectora sense que això comporti una pèrdua de competències als departaments que actualment les tenen, ja que la llei no preveu una viceconselleria com es produeix a Euskadi.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor