Ricky Rosselló, descendent de mallorquins, nou governador de Puerto Rico

VilaWeb

Redacció

09.11.2016 - 04:23
Actualització: 09.11.2016 - 11:49

Ricky Roselló serà nomenat el dotzè governador de Puerto Rico després de guanyar les eleccions amb el 41,87 % dels vots. El seu contrincant, David Barnier, del Partit Popular Democràtic, ha obtingut el 39% del suport de l’electorat. Ricardo Roselló, descendent d’emigrants de Lloseta (Mallorca), es presentava pel Partit Nou Progressista ( PNP), que és conservador i favorable a l’annexió als EUA.

Roselló no és ni de bon tros un cas aïllat. Aquests últimes dècades, tres governadors més de l’illa tenien arrels mallorquines: Carlos Romero Barceló, que va ocupar el càrrec del 1977 al 1985, amb avantpassats de Palma; el pare de Ricky, Pedro Rosselló,  del 1993 al 2000; i Sila María Calderón Serra, primera dona governadora del 2001 al 2005, amb orígens familiars a Alaró.

Abans de presidir el PNP, Rosselló s’havia dedicat a la docència i a la investigació. És un neurocientífic graduat al Massachusetts Institute of Technology i a la Universitat de Michigan. Però el 2010 es va començar a implicar en la política porto-riquesa amb la fundació del grup Boricua ¡Ahora Es!, un moviment en defensa d’un canvi de l’estatus polític de l’illa respecte dels EUA, bé cap a la integració plena, bé cap a la independència total. En el referèndum del 2012 sobre aquesta qüestió, la plataforma de Rosselló es va manifestar contra el manteniment de l’estat lliure associat actual, l’opció vencedora, amb un 54%.

Ja com a candidat del PNP, defensa sense embuts que Puerto Rico esdevingui el cinquanta-unè estat dels EUA. Per a la cursa cap a la governació, Rosselló ha treballat des del 2013 amb un grup de col·laboradors en l’anomenat Pla per a Puerto Rico, el seu programa de propostes econòmiques, polítiques i socials que preveu de ‘transformar el govern i la política pública de Puerto Rico en un model científic, en què els resultats de la gestió governamental adquireixin importància […] i sigui executable, autoavaluable i sostenible’. Un pla, també, que ‘vol fer realitat el somni de posar fi a l’estatus colonial i encaminar-se cap a la integració als EUA’ com a cinquanta-unè estat, tal com va demanar la ciutadania en el referèndum del 2012, i que s’imposa de potenciar l’anglès a l’illa per avançar cap a una societat bilingüe.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor