El Defensor del Poble pregunta a la Fiscalia per la situació jurídica del periodista suec-turc Hamza Yalçin

  • Yalçin va ser detingut a Barcelona el 3 d'agost i privat de la seva llibertat en el marc d'un procediment d'extradició passiva sol·licitada per Turquia

VilaWeb
Redacció / ACN
25.08.2017 - 16:49
Actualització: 25.08.2017 - 19:53

El Defensor del Poble en funcions, Francisco Fernández Marugán, ha enviat un escrit a la Fiscalia General de l’Estat per interessar-se per la situació jurídica del periodista suec-turc Hamza Yalçin, després que l’Audiència Nacional confirmés aquest dijous la presó per risc de fugida.

Aquesta iniciativa del Defensor s’emmarca dins de l’actuació d’ofici oberta a principis d’agost mitjançant la qual es va dirigir a la Secretaria d’Estat de Justícia per conèixer la situació del procediment d’extradició passiva de Yalçin i la posició del Ministeri de Justícia sobre aquest assumpte.

Yalçin, ciutadà de doble nacionalitat turca i sueca, va ser detingut a Barcelona el 3 d’agost i privat de la seva llibertat en el marc d’un procediment d’extradició passiva sol·licitada per Turquia, recorda el Defensor del Poble en un comunicat. En el mateix text indica que es dóna la circumstància que l’escriptor Dogan Akhanli, també amb doble nacionalitat (turca i alemanya), va ser arrestat el 19 d’agost i posteriorment posat en llibertat sense l’oposició del Ministeri Fiscal.

‘Detencions massives’ de Turquia

Des del seu ‘respecte a les decisions judicials que s’han pres o poguessin prendre’s en el futur en aquest assumpte’, el Defensor del Poble ha subratllat la seva ‘preocupació’ per la situació del periodista empresonat, atès que l’aplicació del Conveni Europeu de Drets Humans va ser suspesa fa més d’un any per l’Estat turc. En l’escrit remès a la Fiscalia, la Institució destaca que ‘són de coneixement públic les detencions massives de milers de persones que afecten també periodistes, així com la destitució de prop de 3.000 jutges i desenes de milers de funcionaris’.

A més, recorda que, segons la sentència del 6 de setembre de 2016 de la Gran Sala del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, l’Estat espanyol no podrà extradir el periodista a Turquia sense l’acord de Suècia, país la nacionalitat del qual també ostenta Yalçin.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor