11.02.2022 - 10:38
|
Actualització: 11.02.2022 - 11:38
El curs vinent, 2022-2023, començarà una setmana abans: el 5 de setembre a les escoles de primària i el 7 de setembre als centres de secundària. I s’acabarà els dies 22 i 20 de juny, respectivament. Ho ha anunciat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en una conferència de premsa a l’Escola Baldiri Reixac de Barcelona, acompanyat del conseller d’Educació, Josep Gonzàlez Cambray. Així doncs, els alumnes faran una setmana menys de vacances, cosa que feia anys que demanaven moltes famílies i professors.
El propòsit d’aquest canvi, diu el govern, és millorar els resultats educatius i facilitar la conciliació familiar. “Aquesta mesura té un propòsit pedagògic, perquè redueix la distància entre cursos que a vegades provoca una desconnexió massa llarga i que pot contribuir negativament en el procés d’aprenentatge”, ha dit Aragonès. Gonzàlez Cambray també ha destacat que la mesura havia de beneficiar els alumnes que durant l’estiu no tenen recursos per a participar en activitats de lleure.
Per assegurar el mateix nombre d’hores lectives, durant el setembre a les escoles hi haurà jornada reduïda –de nou del matí a una del migdia– i les vacances de Nadal començaran un dia abans.
Els ensenyants tindran un dia més de lliure disposició –fins ara en tenien tres– i una hora més de coordinació després de les classes, “per preparar materials un cop coneixen l’alumnat”, atès que es perd una setmana sencera de coordinació sense alumnes al centre. El nomenament dels substituts i interins s’avançarà un mes, al juny. Amb tot això, es vol facilitar la preparació del curs següent a l’equip docent.
D’altra banda, ha dit que les escoles s’organitzaran per garantir l’horari de tarda als centres durant el mes de setembre. Educació va aclarir més tard que serien activitats de franc per a les famílies. “Ho paga el govern”, ha dit el conseller. Així, ha defensat que la conciliació és del 100% per a les famílies.
S’ha anunciat prèviament a les direccions
La mesura s’ha comunicat a les direccions dels centres educatius amb un correu electrònic enviat avui mateix, poc abans que Aragonès fes l’anunci. De fet, l’equip directiu de l’Escola Baldiri Reixac de Barcelona, on s’ha fet la conferència de premsa, ha dit que no sabia que s’hi faria aquest anunci i se n’ha assabentat durant l’acte organitzat al pati de l’escola.
Cambray ha explicat que s’havien fet consultes “informals” amb famílies, equips directius i professorat. Ha afegit que a partir d’ara parlarà amb sindicats i “amb qui calgui”.
El sindicat de mestres Ustec s’oposa frontalment a la proposta d’avançar uns dies l’inici del curs vinent perquè considera que els docents no tindran prou temps per a preparar-lo. Segons Iolanda Segura, portaveu del sindicat, a començament de setembre solen faltar molts mestres per nomenar i això dificulta la coordinació interna dels centres.
La responsable d’Educació del sindicat CCOO, Rosa Villaró, s’ha mostrat “absolutament perplexa” amb la mesura, que “ha arribat sense tenir cap contacte previ” i “ni tan sols passar pel Consell Escolar de Catalunya, màxim òrgan consultiu en matèria educativa”. La Intersindical CSC també s’oposa a la modificació del calendari perquè creu que és “una mesura que respon a càlculs polítics i no busca la millora educativa”, perquè “sembla que el govern consideri els col·legis com a aparcaments per a nens i que l’economia passa per davant de l’educació”.
La Federació d’educació de la UGT ha afirmat que l’anunci demostra que per la conselleria “no és prioritari parlar i consensuar les seves propostes amb treballadors, sindicats i direccions encara que la decisió tingui importants implicacions laborals i familiars”. Per la seva part, la directora de les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (AFFAC), Lidón Gasull, ha mostrat el seu temor al fet que la implantació de la jornada intensiva en infantil i primària el curs 2022-23 “signifiqui anar preparant l’escenari per generalitzar-la durant tot l’any”.