El currículum d’Elsa Artadi, la millor resposta al menyspreu d’Albiol

  • El dirigent del PP va afirmar que la Generalitat cauria baix si la presidís Artadi, de qui va dir: 'No ha demostrat absolutament res ni a nivell polític ni institucional'

VilaWeb
Redacció
09.02.2018 - 16:16

El president del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, va menysprear ahir la d’una hipotètica candidatura de la portaveu de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, a la presidència de la Generalitat. ‘No ha demostrat absolutament res ni a nivell polític ni institucional’, va dir Albiol, i va afegir: ‘Ni la institució podria haver caigut més baix ni ella aspirar a tant’.

Més enllà de la crítica política, una ullada als currículums d’Artadi i Albiol mostra les grans diferències entre els dos dirigents. Mentre que Artadi gaudeix d’una trajectòria acadèmica i ha exercit càrrecs de responsabilitat a la Generalitat, Albiol va abandonar la carrera de dret, només ha exercit càrrecs interns al PP i ha estat batlle de Badalona durant quatre anys.

Artadi: trajectòria acadèmica i responsabilitats a la Generalitat
Es va llicenciar en economia a la Universitat Pompeu Fabra (UPF), on també va fer un màster universitari. Posteriorment, va fer un altre màster i es va doctorar en Econòmiques a la prestigiosa Universitat de Harvard, als Estats Units, on va poder accedir gràcies a una beca de la Fundació La Caixa pel seu currículum acadèmic. Abans de treballar a l’administració, Artadi va ser professora d’economia a la Universitat Bocconi de Milà i també a la UPF o a la Barcelona Graduate School of Economics.

A més, va exercir la docència a la Universitat de Jiaotong, a Xangai, i va ser membre del comitè científic del Banc Mundial a Casablanca, al Marroc, consultora de la institució a Whashington, assessora del Fòrum Econòmic Mundial i membre de comitè científic de l’European Economic Association.

El 2011 va fer el pas a la Generalitat, fitxant com a assessora de l’ex-conseller d’Economia Andreu Mas-Colell. Aquella legislatura va participar de l’elaboració de la proposta de pacte fiscal que l’ex-president Artur Mas va proposar a Mariano Rajoy, amb el suport de CiU, ERC, ICV i, en alguns punts, del PSC. A la següent legislatura va ser nomenada directora general de Jocs i Tributs i va impulsar la creació de la Grossa de Cap d’Any, i abans de l’avançament electoral del 27-S va ascendir a secretària d’Hisenda.

Sota el mandat de Puigdemont, Artadi ha estat una peça clau del govern com a coordinadora general de Coordinació Interdepartamental, càrrec des d’on coordinava l’acció de l’executiu entre tots els departaments. Paral·lelament, va coordinar la primera ponència ideològica del PDECat i va formar part de l’equip directiu del partit abans de desvincular-se’n.

Albiol: sense estudis universitaris, batlle de Badalona i responsabilitats internes al PP
No té estudis universitaris. Va començar a estudiar dret, però va abandonar els estudis. El 1991 va entrar com a únic regidor del PP a l’Ajuntament de Badalona. Ha tingut diversos càrrecs al PP local i al PP en l’àmbit català, com ara secretari general del PP de Barcelona, vice-secretari d’organització del PP de Catalunya, secretari de política municipal i director de la campanya per a les eleccions espanyoles del 2008. També ha desenvolupat càrrecs a la diputació de Barcelona i a l’Àrea Metropolitana en representació del seu partit, fins que enguany va ser elegit president del PP a Catalunya.

L’èxit més gran d’Albiol va ser la consecució de la batllia de Badalona a les eleccions municipals del 2011, però el pacte d’esquerres el va destronar el 2015. Albiol ha protagonitzat diverses polèmiques i ha estat acusat de racisme per les seves campanyes i els seus discursos contra la immigració i l’ètnia gitana.

Com a candidat a president de la Generalitat, el 2015 va obtenir deu escons –perdent la meitat de representants que tenia el PP al parlament– i el 21-D va ser últim amb només quatre diputats i menys vots que la CUP, que també va obtenir quatre escons.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor