15.07.2016 - 15:28
Preveu un creixement del 2,8% de l’economia catalana aquest any i desacceleració de l’ocupació
BARCELONA, 15 (EUROPA PRESS)
El president del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya (Ctesc), Lluís Franco, ha demanat aprofitar la millora de l’economia per reforçar les polítiques públiques destinades a reduir les desigualtats econòmiques i socials que, malgrat reduir-se el 2015, són encara superiors als indicadors del 2009.
En roda de premsa per presentar la ‘Memòria socioeconòmica i laboral de Catalunya’ que elabora anualment l’organisme consultiu de la Generalitat, ha explicat que el 20% dels catalans que van tenir més ingressos el 2015 van guanyar sis vegades més que el 20% de catalans amb menys ingressos, fet que suposa mig punt menys que el 2014, però quatre dècimes més que el 2009.
Els indicadors de risc de pobresa han millorat tant respecte al 2014 com el 2009, però ha incidit que segueixen sent molt elevats: un 19% dels catalans està en risc de pobresa, xifra que supera el 27,9% en el cas dels menors de 16 anys.
Franco ha lamentat que la fiscalitat “no compleix la funció redistributiva de la renda” de manera suficient, segons recull la memòria del Ctesc, que proposa replantejar el sistema de protecció social perquè sigui sostenible i capaç de garantir les cobertures necessàries, incidint en la protecció de la infància i altres insuficiències de cobertura.
Al tancament del 2015 hi havia 230.000 persones sense feina que no rebien cap prestació, en un any en què la ràtio de cobertura es va situar al 60,7% (-3,5 punts respecte al 2014) i que l’atur de llarga durada es va mantenir a taxes molt elevades.
La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, que ha clausurat la presentació, ha insistit que el Govern té com a prioritats millorar l’ocupació i el benestar social, combatent l’atur de llarga durada i potenciant l’ocupació estable, de qualitat i digne.
Ha afegit que la formació i l’educació són un “punt clau per reduir les desigualtats”, i que els informes del Ctesc ajuden la Generalitat a fer passos endavant i veure la feina que s’està fent a l’àmbit social i laboral.
CAU LA IMMIGRACIÓ I PUJA L’EMIGRACIÓ
El president del Ctesc ha posat èmfasi en el repte de l’envelliment de la població, amb un augment del 0,1% de la població catalana el 2015 després de tres anys de descensos, fins a un total de 7.516.254 persones (1.020.631 estrangers, el 13,7% del total, amb caiguda de pes relatiu per sisè any consecutiu).
També ha fet referència a l’emigració, amb un augment de catalans residents a l’estranger (gairebé 22.000 més el 2015, un 9,1% més que l’any anterior) fins a un total de 264.034 persones.
OCUPACIÓ
A l’apartat positiu, el 2015 va ser el segon any de creixement de la població ocupada a Catalunya (+1,5%, tot i que el 2014 l’avanç va ser del 2,1%), i la indústria va guanyar pes per primera vegada des del començament de la crisi, amb un augment del 4,6% en treballadors respecte al 2014, en un context de caiguda del 0,7% en la població activa, d’una reducció del 21% a les vagues i d’un increment del 3,4% en els accidents laborals i també d’una pujada de les malalties professionals.
El Ctesc preveu un creixement de l’economia catalana del 2,8% aquest any, respecte del 3,4% del 2015, i augura que, per la desacceleració del creixement econòmic, el ritme de generació d’ocupació també disminueixi.
La memòria també fa referència a factors estratègics com la R+D+I, les infraestructures, la sostenibilitat ambiental, l’educació, la salut i l’habitatge, per als quals proposa millores.
Així, defensa mesures de captació i inversió en R+D –la innovació ja presenta signes positius, mentre els recursos per a investigació encara cauen–; reclama complir els calendaris i pressupostos d’inversió en infraestructures –Franco ha criticat la situació de Rodalies–, i demana augmentar el pes de les energies renovables en la generació elèctrica i reformar el model de mobilitat per reduir emissions i la vulnerabilitat social i econòmica a través del transport públic.
En educació, reivindica difondre les oportunitats de l’FP dual –el Ctesc està elaborant un estudi– i elaborar estratègies per reduir les diferències de gènere en els diferents nivells educatius, que van en detriment de les dones.
Els membres del Ctesc s’han sumat al minut de silenci per l’atemptat de Niça (França), que Franco ha condemnat al començament de la presentació, i que la consellera també ha lamentat en la clausura, a la qual ha arribat després de participar en el minut de silenci del Govern a la plaça Sant Jaume.