El Ctesc constata una millora de l’ocupació juvenil a Catalunya amb la FP dual

  • Recomana un acord marc que es traslladi a la negociació col·lectiva

VilaWeb
Redacció
27.09.2017 - 11:39

Recomana un acord marc que es traslladi a la negociació col·lectiva

BARCELONA, 27 (EUROPA PRESS)

El Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (Ctesc) ha constatat una millora de l’ocupació dels joves, una reducció de l’atur juvenil i un descens de l’abandó escolar prematur després de la implementació de la Formació Professional (FP) dual a Catalunya en el curs 2012-2013.

L’organisme conseller de la Generalitat ha presentat aquest dimecres l’informe ‘La formació professional dual en el sistema educatiu català’, que posa en relleu que la inserció laboral dels titulats de FP dual és del 70%, mentre que els titulats de FP inicial té una taxa d’inserció del 51,5%.

El director general de Formació Professional Inicial i Ensenyament de Règim Especial de la Generalitat, Melcior Arcarons, ha destacat que aquest estudi marca una referència a l’educació dual a Catalunya, i ha valorat que el nombre d’alumnes d’aquest règim hagi crescut des de la seva implementació.

Arcarons ha xifrat en 229 els centres que treballen actualment amb projectes de FP dual i en més de 10.000 alumnes els que han estudiat aquests cursos; també ha celebrat que més de 3.600 empreses hagin acollit els alumnes de FP dual per treballar i fer pràctiques.

“La FP, per si mateixa, no és interessant si no s’aplica a la realitat i a les necessitats de l’empresa”, ha remarcat, i s’ha fixat com a repte estendre la cultura de participació del sector empresarial en la FP dual.

El ponent de l’informe i membre del tercer grup del Ctesc, Ramon Bonastre, ha assegurat que aquest tipus de formació ha incrementat la qualificació dels recursos humans de més empreses, a més d’afavorir la selecció i captació de persones amb talent.

En el punt de les recomanacions de l’organisme econòmic i social, Bonastre ha demanat aconseguir els nivells d’inversió pública dels països de referència europeus i impulsar un acord marc per a la FP dual a Catalunya, de concertació bipartida entre organitzacions empresarials i sindicals, i que es traslladi a la negació col·lectiva sectorial i d’empresa.

Per millorar l’organització de la FP dual, el Ctesc aconsella consensuar en la negociació col·lectiva sectorial els plans de formació i establir un pressupost propi per a la seva implantació específica.

També posa el focus en la creació de cicles formatius de quatre anys que contemplin la possibilitat de dobles titulacions i estendre la FP dual a Catalunya, que actualment solament representa el 4,3% de tota l’oferta formativa de grau mitjà i superior.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor