El CSIC descobreix que els antibiòtics en el part poden afavorir l’aparició de gens de resistència en nadons

  • Un equip d'investigadors liderat pel Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) ha demostrat que l'administració d'antibiòtics durant el part, en nens en gestació (a partir de la setmana 37 de gestació) i nascuts vaginalment, afavoreix l'aparició de bacteris que aporten gens de resistència, uns resultats que han estat publicats en la revista 'Microbiome'.

VilaWeb
Redacció
16.08.2017 - 11:06

MADRID, 16 (EUROPA PRESS)

Un equip d’investigadors liderat pel Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) ha demostrat que l’administració d’antibiòtics durant el part, en nens en gestació (a partir de la setmana 37 de gestació) i nascuts vaginalment, afavoreix l’aparició de bacteris que aporten gens de resistència, uns resultats que han estat publicats en la revista ‘Microbiome’.

En concret, entre les alteracions observades es troben la reducció, durant les primeres setmanes de vida, dels nivells de microorganismes comensals de la família ‘Bifidobacteriaceae’, a més de l’increment de les potencialment patògenes ‘Campylobacteriaceae’ o ‘Helicobacteriaceae’.

Per a l’estudi s’ha comptat amb mostres fecals de 40 nens nascuts mitjançant part vaginal i, d’aquest total, 18 van néixer en parts en els quals es va administrar profilaxi antimicrobiana (penicil·lina) a la mare. Mitjançant tecnologies de seqüenciació massiva del gen de l’ARNr 16S, els investigadors van monitorar l’evolució de la microbiota durant els primers 90 dies de vida. Així mateix, van estudiar la presència de diversos gens de resistència a antibiòtics en les mostres de nens de 30 dies.

“La hipòtesi de partida va ser que l’exposició a antibiòtics intrapart, de forma independent, és a dir, sense cap altra forma d’exposició ni problemes associats a altres condicions com la prematuritat o les cesàries, afectaria el procés d’establiment i desenvolupament de la microbiota intestinal en el nounat, hipòtesi confirmada després de les nombroses diferències entre tots dos grups de nens”, segons l’investigador del CSIC Miguel Gueimonde, qui treballa en l’Institut de Productes Làctics d’Astúries.

Gràcies a totes les conclusions, els investigadors han observat que el potencial impacte d’aquesta pràctica sobre el paper de la microbiota intestinal neonatal com a reservori de gens de resistència a antibiòtics mereix “especial atenció”.

A més, d’aquesta manera, s’han assentat les bases per al desenvolupament d’estratègies d’intervenció dirigides a corregir aquestes alteracions i per afavorir l’establiment de la microbiota intestinal, encara que per això, segons Gueimonde, és necessari “minimitzar l’impacte” sobre la microbiota de l’ús perinatal d’antibiòtics.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor